Sportimisest kasulikumad on kodused toimetused

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Tampere UKK instituudi tervise edendamise uuringute keskuse endine teadusdirektor Pekka Oja rääkis Novaatorile, et igasugune füüsiline tegevus ei mõju tervisele ühtemoodi ja kõva sporditegemine pole kaugeltki kõige parem viis oma tervist turgutada.

Tegelikult pole hakata üldse vaja eraldi spordiga tegelema, väidab ta, sest oma tervist on võimalik parandada ka sellega, kui muuta oma elu üldiselt füüsiliselt aktiivsemaks – tööl, kodus, vabal ajal, ning liikudes punktist A punkti B. Uuringute järgi toob kõige enam kasu just majapidamistöödega seotud füüsiline tegevus, mis vähendab võrreldes passiivsete inimestega üldist suremusriski 36 protsendi võrra.

Uuringud näitavad, et täiskasvanutel ja vanematel vähendab rattaga sõitmine, ujumine, sulgpall ja aeroobne tegevus üldsuremust vastavalt 15, 28, 47 ja 27 protsendi võrra, võrreldes nendega, kes ühegi alaga neist ei tegele. Samas tuvastati jooksmise ja jalgpalli puhul, et võrreldes inimestega, kes nende aladega ei tegele, ei ole suremuse risk märkimisväärselt madalam.

Loe artiklit SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles