Eestis avastati seitsme päevaga kaks uut HIV juhtumit

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirtestide tegemine võib aidata HIV avastada ja haiguse levikut tõkestada.
Kiirtestide tegemine võib aidata HIV avastada ja haiguse levikut tõkestada. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

HIV-testimisnädalal tegid testi 680 inimest ning nende seast avastati kaks uut HIV-positiivset, üks Kohtla-Järvel ja üks Pärnus.

18.–25. novembrini toimus HIV testimisnädal, mille jooksul olid lisaks tavapärastele testimisvõimalustele koostöös tervise arengu instituudiga avatud ka kiirtestimise kabinetid kaubanduskeskustes seitsmes erinevas linnas. HIV kiirtesti sai teha Tallinna, Tartu, Narva, Sillamäe, Kohtla-Järve, Rakvere ja Pärnu kaubanduskeskustes.

Testimisnädala jooksul käis kokku kiirteste tegemas 680 inimest. Nendest 303 meest ja 377 naist. Tallinnas, Tartus, Narvas, Sillamäel ega Rakveres HIV-positiivseid testimisnädala raames ei leitud. Kiirtestimise ajutistest kabinettides avastati kaks uut HIV-positiivset juhtu: üks Kohtla-Järvel ja üks Pärnus.

«Mõlemad uued juhud, mis Pärnu ja Kohtla-Järve HIV testimisnädala ajutistest kiirtestimise kabinettides avastati, olid mehed. Mõlemad positiivse testitulemuse saanud inimesed on tänaseks jõudnud teha ka kordusanalüüsid HIV kabinettides ja nad on suunatud infektsioonhaiguste arsti juurde, kelle abiga saavad nad alustada kohe ka ARV-ravi,» ütles Iveta Tomera Tervise Arengu Instituudist.

Eestis avastatakse uutest HIV infektsioonijuhtudest 90 protsenti Ida-Virumaal ja Harjumaal, sealjuures on 80 protsendil uutest juhtudest nakatumine toimunud heteroseksuaalsel teel. Eestis saab rääkida epideemia levikust üldelanikkonda. Eesti jaoks on suur probleem HIV-positiivsete hiline testimine, arsti poole pöördumine ja sellest tingituna hiline ravi alustamine.

HIV testimisnädal toimus üleeuroopalise HIV testimisnädala raames esimest korda 2015. aastal. HIV testimisnädala kampaaniat korraldatakse selleks, et tõsta inimeste HIV-alast teadlikkust ja kutsuda inimesi üles end regulaarselt testima. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles