Tallinnas avati Valli Lember-Bogatkina mälestusnäitus

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valli Lember-Bogatkina.
Valli Lember-Bogatkina. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Reedel, 28. oktoobril avati Rahvusraamatukogu 6. korruse näitusesaalis Valli Lember-Bogatkina (1921–2016) 95. sünniaastapäevale pühendatud mälestusnäitus.

„Ema ootas väga selle näituse tegemist. Aeg lepiti kokku juba aasta tagasi ja tema plaanid olid suured. Valli tahtis teha suve jooksul mõned suuremõõtmelised akrüülmaalid – kompositsioonid oma perekonnast. Kahjuks seda aega talle ei antud. Tihti kordas ta lauset, mis oli mõeldud sünnipäevakutsele: 95 – ja mis siis! Sellepärast otsustasime panna näitusele sellise pealkirja,“ ütles kunstniku poeg Georg Bogatkin emale mõeldes:

Näitusel „95 – ja mis siis!“ on Valli Lember-Bogatkina töid nii varasest loometeest kui ka hilisemast ajast, samuti reisipäevikud, mis annavad edasi kunstniku tundlikku joont. Esindatud on kompositsioonid, maastikud, portreed ja aktid, enamik töödest on akvarellid. Väljas on ka valik töid tema abikaasa Vladimir Bogatkini (1922–1971) loomingust.

Valli Lember-Bogatkina, Eesti kunsti grand old lady, oli nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt kõrgelt hinnatud akvarellist ja kuulus alates 1944. aastast Eesti Kunstnike Liitu.

„Tihti kordas ta lauset, mis oli mõeldud sünnipäevakutsele: 95 – ja mis siis! Sellepärast otsustasime panna näitusele sellise pealkirja."

2006. aastal pälvis kunstnik Valgetähe IV klassi teenetemärgi. Ta on loonud pannoosid ja klaasimaale, kavandanud postkaarte ja plakateid, illustreerinud raamatuid.

Tema loomingu lahutamatuks osaks on läbi aegade olnud joonistused pliiatsis, söes või pastellis, kuid valdavaks meelistehnikaks oli akvarell.

Selles tehnikas on ka 1981. aastal maalitud Tiit Kuusiku portree, mida säilitatakse Eesti Rahvusraamatukogu kunstikogus. Mälestusnäitus vaatab tagasi suure kunstniku loomingule.

Näitus on avatud 21. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles