Levinud valuvaigistid tõstavad südamepuudulikkuse riski

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuvaigisteid tasuks võtta vaid vajadusel.
Valuvaigisteid tasuks võtta vaid vajadusel. Foto: PantherMedia / Scanpix

Värskes uuringus tuuakse välja, et levinud mittesteroidsed põletikuvastased ravimid nagu  ibuprofeen, naprokseen ja diklofenak, tõstavad südamepuudulikkuse tekkimise riski.

Ajakirjas The British Medical Journal avaldatud uuringus jälgiti 10 miljonit inimest Ühendkuningriikidest, Hollandist, Itaaliast ja Saksamaalt, kirjutab BBC. Nende inimeste vanus oli keskmiselt 77 aastat. Võrreldi inimesi, kes võtsid ravimeid ja kes ei võtnud.

Itaalias asuva Milano-Bicocca ülikooli uurijad jõudsid järeldusele, et võttes mittesteroidsed põletikuvastased ravimeid tõusis südamepuudulikkusega haiglasse sattumise risk 19 protsenti.

Teadlaste sõnul mängivad uuringutulemused vähe rolli alla 65-aastaste inimeste puhul, sest uuringus osalejad olid üldiselt vanemad. Seetõttu tasuks aga uurimistulemusi arvesse võtta just 65 eluaastast vanemate inimeste puhul. 

Briti südameassotsiatsiooni soovituste järgi peaks inimene tarbima vajadusel mittesteroidsed põletikuvastaseid ravimeid võimalikult väikse annuse ja võimalikult lühikese aja jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles