Kui palju kohvi on liiga palju?

, Pärnu haigla õde
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka kohvi ei tasu liiga palju tarbida.
Ka kohvi ei tasu liiga palju tarbida. Foto: Panther Media/Scanpix

Tervetel täiskasvanutel peetakse enam-jaolt ohutuks koguseks kuni 400 mg kofeiini päevas.

Neljas tassis keedetud kohvis on umbes sama palju kofeiini, kui kümnes purgis Colas või neljas eneriajoogis, kirjutab Pärnu haigla õde Külli Kolberg haigla kodulehel.

Kuigi kofeiini kasutamine võib olla ohutu täiskasvanutele, ei ole see mõeldud lastele. Noorukid peaks piirduma mitte rohkem kui 100 mg kofeiiniga päevas. Isegi täiskasvanute seas võib rohke kofeiini tarbimine põhjustada ebameeldivaid kõrvalmõjusid. Kofeiin ei pruugi olla hea valik neile, kes on väga tundlikud kofeiini mõju suhtes ega ka neile, kes tarvitavad teatud ravimeid.

Üle 500 – 600 mg kofeiini tarbimist päevas võib põhjustada järgnevaid kõrvaltoimeid:

  • Unetust
  • Närvilisust
  • Rahutust
  • Ärrituvust
  • Kõhuvalu
  • Pulsi kiirenemist
  • Lihaskrampe

Mõned inimesed on kofeiini suhtes tundlikumad kui teised. Kui sa oled tundlik isegi väikese koguse kofeiini suhtes, võid kogeda soovimatut mõju nagu rahutus ja unehäired. Suuresti mängib rolli kofeiini taluvusel ka harjumus. Inimesed, kes on vähesed kofeiini tarbijad, kipuvad olema tundlikumad selle negatiivsete mõjude suhtes. Tundlikkus kofeiini suhtes oleneb veel kehakaalust, vanusest ravimite kasutamisest ja tervislikust seisundist. Uuringud on näidanud, et mehed võivad olla kofeiini kõrvalmõjude suhtes tundlikumad kui naised.

kofeiini tarbimine võib häirida magama jäämist. Pikka aega väldanud lühenenud ööunel, olgu see siis seotud tööga, reisimisega või rohke kofeiini tarbimisega, on kumulatiivne mõju, mis mõjutab sinu päevast erksust ja sooritusvõimet. Kasutades liigselt kofeiini magamatuse varjamiseks, võib olla häiritud õhtune magama jäämine ja seega lüheneb ju jällegi une aeg.

Mõned ravimid ja toidulisandid ei sobi kofeiiniga:

  • MÕNED ANTIBIOOTIKUMID. Tsiprofloksatsiini (Cipro) ja norfloksatsiinil (Noroxin) - tüüpi antibakteriaalsed ravimid võivad häirida kofeiini imendumist ja võimendada soovimatuid kofeiini kõrvalmõjusid.
  • TEOFÜLLIIN (THEO – 24) on ravim, mida kasutatakse bronhhe lõõgastava ravimina hingamisteede haiguste puhul. Kasutades ravimit koos kofeiini sisaldava joogiga võib suureneda teofüllini kontsentratsioon veres ja põhjustada kõrvaltoimeid nagu iiveldus, oksendamine ja südame kloppimine.
  • ECHINACEA ehk punane päevakübar on taimne preparaat, mida mõnikord kasutatakse nohu või väiksemate infektsioonide puhul. Preparaat võimendab kofeiini toimet veres ja seega võib suureneda kofeiini ebameeldivad kõrvalmõjud.

Kui teile väljastatakse ravimeid või kasutate toidulisandeid, siis tasuks arsti või apteekri käest järele uurida, kas peate muutma oma senist kofeiini tarbimist või mitte.

Kofeiini kasutamise vähendamine või lõpetamine:

Kofeiini tarbimise piiramine või suisa lõpetamine võib osutuda parajaks väljakutseks. Järsk kofeiini langus kehas võib põhjustada kergekujulisi võõrutusnähte nagu peavalu, väsimus, ärrituvus ja närvilisus. Õnneks sümptomid taanduvad tavaliselt mõne päevaga. Selleks, et muuta oma kofeiini tarbimist aeglasemalt võite proovida järgmisi võtteid.

  • Alustuseks jälgi ja pane kirja kõik kofeiini sisaldavad söögid ja joogid. Uuri pakenditelt kofeiini sisaldust ja sa võid nii mõnigi kord üllatuda.
  • Ole mõistlik – näiteks väike tükk šokolaadi ei oma märkimisväärset kogust kofeiini.
  • Vähenda järk – järgult kofeiini tarbimist. Näiteks joo mõni purk Colat vähem või kasuta kohvi nautimiseks väiksemat tassi. See aitab kehal pikka mööda harjuda madalama kofeiini sisaldusega veres ja vähendada võimalikke võõrutusnähte.
  • Väldi kofeiini sisaldavate jookide tarbimist õhtuti, et mitte häirida magama jäämist ja uneaja lühenemist.
  • Proovi kasutada kofeiinivabu jooke. Enamik kofeiinivabad joogid on sama maitsega, mis kofeiini sisaldavatel jookidel.
  • Proovi kange tee asemel kasutada taimseid teejooke.
  • Mõningad retseptita müügil olevad ravimid (paracetamol, aspiriin) sisaldavadkofeiini. Vaheta need kofeiinivabade ravimite vastu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles