Uus õpik aitab vananemist paremini mõista

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgkooliõpiku esikaas.
Kõrgkooliõpiku esikaas. Foto: Repro

Täna esitletakse Tartus kõgkoolidele mõeldud gerontoloogiaõpikut, millel on hulk autoreid – kõik oma eriala tunnustatud professionaalid. Õpiku on toimetanud Tartu ülikooli geriaatriadotsent Kai Saks.

Geneetik Riin Tamm, kes on kirjutanud peatüki vananemise ja pikaealisuse geneetikast, tõdes, et viimase saja aasta jooksul on inimeste keskmine eluiga jõudsasti kasvanud.

«Järjest rohkem inimesi elab täis bioloogiliselt võimaliku eluea ega sure enneaegselt,» rääkis ta. «Eluea pikenemine koos sündimuse vähenemisega on muutnud traditsioonilist rahvastikustruktuuri nõnda, et eakate inimeste osakaal rahvastikus suureneb üha. Eestis on prognooside kohaselt 2040. aastal iga neljas inimene 65-aastane või vanem.»

Seepärast tulebki küsida, mida saab teha selleks, et pikeneks tervena ja toimetulevana elatud elu. Miks üldse inimene vananeb ja kas seda on võimalik peatada?

Mis vahe on vananemisel ja haigestumisel? Kuidas toetada eakaid inimesi nii, et nende elurõõm säiliks ning elu oleks elamist väärt ka väga vanas eas?

Just niisuguseid ja veel paljusid vananemisega seotud küsimusi käsitletakse gerontoloogiaõpikus erinevatest elutahkudest lähtudes.

Teos on esimene Eesti autorite koostatud gerontoloogiaõpik kõrgkoolidele, mis sobib kasutamiseks paljude erialade üliõpilastele, eeskätt tervise- ning sotsiaalteaduste valdkondades. Laialdast sihtrühma silmas pidades on püütud erialaprobleeme selgitada nii, et need oleksid mõistetavad ka teiste erialade professionaalidele.

Raamatu esitlus algab täna kell 13 Tartu ülikooli kliinikumis A. Linkbergi auditooriumis, kohal on kõik selle 12 autorit, ning päev jätkub kell 15 Eesti gerontoloogia ja geriaatria assotsiatsiooni teabepäevaga «Mitmekülgselt vananemisest».

Foto: Aime Jõgi
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles