Haigla käivitas jämesoolevähi sõeluuringuprogrammi

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jämesoolevähk tekitab seedetegevusega seotud vaevusi.
Jämesoolevähk tekitab seedetegevusega seotud vaevusi. Foto: Panther Media/Scanpix

Regionaalhaigla alustas suvel haigekassa algatatud ja rahastatud jämesoolevähi sõeluuringuprogrammiga.

Üleeile, 16. augustil viidi läbi ka esimene sõelkoloskoopia ehk endoskoopiline uuring, mille teostas gastroenteroloog dr Küllike Palk, kirjutatakse PERHi kodulehel.

Jämesoolevähi sõeluuring  on Eestis suunatud 60-69 aastastele ravikindlustatud inimestele. 2016 aastal on jämesoolevähi uuringu sihtrühmaks 60. aastased mehed ja naised. Järgnevatel aastatel lisandub igal aastal 1 vanuserühm.

Sõeluuringu raames teostatav jämesoole endoskoopiline uuring ehk sõelkoloskoopia on oluline ja otsustav etapp sõeluuringu kui programmi üldises edukuses. «Peame väga oluliseks head koostööd patsientidega ning valutu uuringumetoodika valikut, meil on kasutusel efektiivne valutustamine sedatsiooni või vajadusel üldanesteesia näol,» selgitas Regionaalhaigla endoskoopiaosakonna juhataja dr Sirje Marran. Kvaliteetsete diagnostiliste tulemuste ja vajadusel vähieelsete muutuste eemaldamiseks on vajalik rahulik uuringurütm, hea soole ettevalmistus ning muidugi kompetentne ja pühendunud personal. Eestis on sõeluuringu läbiviimisesse kaasatud vaid suure koloskoopia teostamise kogemusega arstid.

Regionaalhaiglas on sõelkoloskoopia tegemiseks lisapädevuse saanud dr. Priit Melnik, dr. Indrek Seire, dr. Küllike Palk, dr. Julia Borissova, dr. Aivi Koldits , dr.Jelizaveta Gorosina. Programmi koordinaatoriteks Regionaalhaiglas on dr. Tiit Suuroja, kes oli  ka jämesoolevähi  ennetusprogrammi käivitamise üks  eestvedajaid ja dr Karel Tomberg, kes koordineerib laboratoorsete sõeltestide  teostust.

Sõeluuringud on metoodika kaebusteta ja kindlas vanusegrupis inimeste testimiseks eesmärgiga ennetada vähki või vähemalt avastada see varases staadiumis. Uuringutega on  tõestatud rinnavähi, emakakaelavähi ja jämesoolevähi programmilise sõeluurimise efektiivsus. Levinuimaks metoodikaks jämesoolevähi sõeluuringuprogrammides on esmane uuring peitevere avastamiseks väljaheites ning sellele järgnev endoskoopiline uuring peitevere suhtes positiivsetel juhtudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles