Köögiviljad purki

Sirje Rekkor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Aiast hakkab üha enam saaki tulema ja igapäevase söögi valmistamisest üle jääma. Aeg on mõelda, kuidas kogu see väärtuslik kraam säilima panna.

Igal perel, kes pidevalt köögivilja kasvatab ja hoidistab, on kindlasti oma repertuaar hoidistest, mida igal aastal tehakse ja mida pere meelsasti sööb. Mõned on väga konservatiivsed ega võta naljalt „uusi palu” oma hoidiste mängukavasse.

Võib küll juhtuda, et sööjatelt hakkab väikest virinat kostma, et see kogu aeg ühtmoodi kurk on juba ära tüüdanud. Pere survel proovitakse vahepeal kurke miskit muud moodi sisse teha ja sageli naastakse mõne aja pärast oma traditsiooniliste retseptide juurde. On ka peresid, kus igal aastal püütakse midagi uut katsetada ja kui väärt retsept avastatakse, jäetakse see oma püsirepertuaari.

Minu kogemuse kohaselt on kaht sorti perenaisi. Ühtedele on retsept nagu aamen kirikus. Igal aastal otsivad nad oma kolletanud, vahel emalt või vanaemalt päritud retseptilehed välja ja ajavad sealt näpuga järge. Teised jälle teevad tunde järgi – kombineerivad meelsasti, usaldavad oma maitsmismeeli ja -kogemusi. Need teised kindlasti vahel ka eksivad ja nii mõnigi purk lööb keldris kaane lahti. Igal juhul saame ise hoidistades midagi sellist, mida poest ei saa mingi raha eest osta.

Minu üks suuri lemmikuid on tohutult varieerimist võimaldavad marineeritud köögiviljaassortiid.

Marineeritud köögiviljaassortii

See hoidis kaunistab iga perenaise hoidiseruumi riiuleid, on väga maitsev niisama suupistena süüa, aga ka salatitesse panna, külmade lihasuupistete või kuumutatult soojade roogade lisandina pakkuda. Leidlik perenaine leiab kindlasti veel nii mõnegi kasutusmooduse.

Kolmeliitrise purgi täitmiseks on vaja kaks kilogrammi erinevaid köögivilju, mida just oma aiast võtta või turult lisaks saada on, ja veidi üle liitri marinaadi. Osa köögivilju võib niisama tükeldatult või tervelt purki panna, teisi tuleb enne kuumutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles