Ingerainen: on perearste, kes jätavad patsiendid sisulise abita

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti perearstide seltsi esinaine Diana Ingerainen.
Eesti perearstide seltsi esinaine Diana Ingerainen. Foto: Liis Treimann / Postimees

Järveotsa perearstikeskuse perearst Diana Ingeraineni hinnangul tuleks Eesti meditsiinis jõuda indiviidikeskse lähenemiseni.

Ideaalis saavad perearstid lahendada patsientide mured koguni 80 protsendi ulatuses, kirjutab Ingerainen oma arvamusartiklis ERRis. Ta toob välja, et samas on perearste, kes pea iga teise perearstikeskusesse pöörduja eriarstile edasi saadavad või inimese üldse ilma sisulise abita jätavad.

«Just nende viimaste jaoks on inimesed nimistus tühipaljad objektid, kelle eest saab pearaha,» lausus Ingerainen ja tõdes, et ka haiglates on inimene tihti objekt, kui temaga tehakse uuringuid, ravitakse, aga ei küsita, mis saab edasi ega juhendata, kuidas inimene oma diagnoosidega edasi tegutsema peab.

Perearst toob kokkuvõttena välja, et Eesti tervishoius peaks tõusma esimeseks inimene oma vajadustega, tema arvamus oma tervisest ja selle hoidmisest.

Loe arvamuslugu täismahus ERRist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles