Riik toob e-tervisesse patsiendi ravikulude info

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikus hakkavad Eesti inimesed e-tervise süsteemist nägema, kui palju nende ravi maksma läheb.
Tulevikus hakkavad Eesti inimesed e-tervise süsteemist nägema, kui palju nende ravi maksma läheb. Foto: Liis Treimann

Valitsus kiitis neljapäeval heaks eelnõu, mis toob e-tervise infosüsteemi ka raviarvete andmed, nii et patsient saaks näha enda ravi rahalist kogukulu.

Eelnõu rakendumisel luuakse patsientidele võimalus näha riikliku patsiendiportaali kaudu oma ravi rahalist kulu, mis on raviarvete alusel kaetud riiklikest ravikindlustusvahenditest. Lisaks pakutaks patsientidele infot tervishoiu rahastamise erinevatest komponentidest, mis peaks tõstma kasutajate teadlikkust Eesti tervishoiu kuludest ja nende osalusest tervishoiu valdkonna kulude tekkimisel, seisab seletuskirjas.

Määruse rakendumisel on otsene mõju tervishoiukulude läbipaistvuse suurenemisele. Teoreetiliselt võib see tekitada ka soovi tarbida enam tervishoiuteenuseid, sest isik on osalenud sotsiaalmaksu tasumise kaudu ravikindlustusressursside kogumisel, märkis ministeerium.

«Tutvustades solidaarsuse printsiipi ravikindlustusvahendite kasutamisel, peaks viimati kirjeldatud käitumine olema siiski ära hoitav, pigem on mõju positiivne, tõstes isikute teadlikkust tervishoiu rahastamise komponentidest ning nende osalusest tervishoiu valdkonna kulude tekkimisel,» seisab seletuskirjas.

Samuti soovib ministeerium lisada retseptikeskusest edastatavate andmete loetellu meditsiiniseadme kaardi info. See muudatus on seotud töövõimereformi rakendamisega, et tagada arstiõppe läbinud isikule võimalus näha meditsiiniseadme kaardi andmeid. See peaks sotsiaalministeeriumi hinnangul parandama ravikvaliteeti ning tagama tõhusa töövõime hindamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles