Eesti Vaegkuuljate Liit kutsub inimesi üles oma kuulmist kontrollima

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulmiskahjustus
Kuulmiskahjustus Foto: SCANPIX

3. märtsil on rahvusvaheline kuulmise päev. Eesti Vaegkuuljate Liit kutsub inimesi üles oma kuulmist kontrollima.

Kuulmiskahjustusega inimeste arv suureneb iga aastaga. Levinumateks põhjuseks on müra, läbipõetud haigused, geneetilised häired ja vanusega kaasnev kuulmislangus. Meedikute sõnul võib kuulmiskahjustusega inimeste hulk küündida juba kuni 20% Eesti elanikkonnast. Kontrollis on käinud ja abivahendeid saanud on umbes kolmandik tegelikest abivajajatest. Uuringud on näidanud, et inimesed, kes on saanud abi professionaalidelt ning vajalikud kuulmisvahendid, on tervemad, vähem depressiivsed, magavad paremini ning elavad kauem.

Eesti Vaegkuuljate Liit kutsub inimesi üles tähelepanu pöörama enda ja lähedaste kuulmisele ning vajadusel panema kinni aja kuulmiskontrolliks. “Esimeseks vihjeks, et on vaja minna kuulmiskontrolli, on see, kui inimesele tundub juba mitmendat korda, et ta kuuleb küll, aga ei saa enam aru räägitavast. Tavaliselt ollakse selles olukorras segaduses, arvatakse et teised on hakanud segasemalt rääkima või televiisor mängib kuidagi vaiksemalt“ selgitas Külliki Bode, Eesti Vaegkuuljate Liidu juhatuse esimees.

Sellisel juhul peab kindlasti pöörduma perearsti poole, kes vajadusel suunab edasi kõrvaarsti juurde või kuulmiskeskusesse. Lisainfot kuulmisprobleemide või abi kohta leiab http://vaegkuuljad.ee/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles