Kodu kinkides pead kingisaajat täielikult usaldama

, Notarite Koja esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kodu müüa ei soovita, kuid kulud on ühele inimesele siiski liiga suured, tasub mõelda näiteks üürilise leidmisele.
Kui kodu müüa ei soovita, kuid kulud on ühele inimesele siiski liiga suured, tasub mõelda näiteks üürilise leidmisele. Foto: SCANPIX

Kui oma kodu müümine on eakale emotsionaalsetel kaalutlusel välistatud, kuid suure maja ülalpidamine käib üle jõu, siis võib kaaluda veel paari alternatiivi.

Tarvo Puri
Tarvo Puri Foto: Marina Puškar

Üks võimalus on osa oma kodust välja üürida. Suure maja korral ei pruugi olla keeruline kahe korruse eraldamine ja ühe väljarentimine. Nii võib lisaks rahalisele abile leida ka kellegi, kes kannab hoolt sissesõidutee ja aia eest.

Sagedamini leitakse abiline oma suguvõsast, kelle nimele tehakse testament. Omavahel võib kokku leppida, kuidas jagatakse maja kulud ja kui sageli käiakse abis. Testament ei ole kahjuks eriti õiguskindel lahendus abistaja jaoks, sest testamendi saab tühistada ja kellegi teise kasuks ümber teha.

Oma kodu ära kinkida ma notarina enamikul juhtudel ei soovita, sest siis kaotab inimene igasuguse edaspidise kontrolli – uus omanik saab kinnisvara edasi müüa, välja rentida, ümber ehitada. Kinkelepingusse saab märkida küll klausli, et inimene saab oma kodus elu lõpuni elada, kuid igal juhul on sellise otsuse korral tarvis kingisaajat sajaprotsendiliselt usaldada.

Eestis harvem vormistatakse pärimisleping, mis tagab selle, et vanainimene jääb vara omanikuks, kuid ei saa testamendi moodi enam ümber otsustada. See tagab abistajale selle, et pärand ei lähe kellelegi teisele. Samas jääb omanikule siiski õigus ja võimalus seesama vara kellelegi teisele müüa.

Eakale inimesele pole ükski muutus lihtne. Hea, kui selliste otsuste juures leidub usaldusväärseid ja vanainimese soove, harjumusi ning vajadusi tundvaid lähedasi, kes aitavad nii valikutes kui ka nende elluviimises. Mõnikord on tähtis säilitada oma kätega loodud kodu tulevastele põlvedele, teinekord pole tark hoida kinni suureks jäänud kinnisvarast, kuhu ükski lastest ega lapselastest tulevikus kolida ei plaani. Keegi meist ei taha kolida pelgalt kolimise pärast, seega tuleb nii tähtsat otsust tehes enne kõik valikud ja võimalused põhjalikult läbi mõelda.

KÜSIMUSED, MILLELE MÕELDA

  • Kui palju võitu annab müügitehing?
  • Kui palju saab säästa igakuistelt kuludelt?
  • Kas on soov, et senine kodu jääks perekonda?
  • Kas on plaan kolida võimalikult lähedale või sootuks teise linna?
  • Millised kulud kaasnevad kolimisega?
  • Millised kohustuslikud eeldused peaksid olema uuel kodul ja kas sellist kinnisvara on lihtne leida?

Loe teemast pikemalt ajakirja 60+ veebruarinumbrist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles