Mida silmas pidada küpsema näonaha hoolduses

, proviisor, Tallinna Kaarli apteegi juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Küpsemal ja vanemal nahal ei uuene aga nahka kaitsev pealmine kiht sama kiiresti kui noorel nahal. Vananemist ei ole võimalik ära hoida, kuid õige näohooldus aitab naha kaitsevõimet toetada.

Kui nahk muutub kuivaks, ei tohi seda liiga sooja veega pesta, sest nii uhutakse nahalt maha viimnegi loomulik rasu ning naha külmatundlikus suureneb. Hommikuti on parim jahe dušš. Üldse soovitatakse talvel duši all käia vajaduse järgi, kuid mitte iga päev. Talvel ei ole soovitatav näonahka vee ja seebiga pesta. Paremad on puhastuspiimad, vahud, geelid, emulsioonid.

Maija Tressum
Maija Tressum Foto: Marina Puškar

Uus kuum sõna kosmeetikas – mitsellaarvesi puhastab naha mustusest ja meigijääkidest, tasakaalustab ning tõstab toonust. Vanema naha korral peab jälgima, et lisaks toitmisele ja niisutusele saaks nahk ka uuenemiseks vajalikke vitamiine, mineraalaineid, mikroelemente ja muud vajalikku. Näo kreemitamisel ei tohi unustada kaela, kus vananemisilmingud on hästi märgatavad.

Talvel vajab nahk ka kerget koorimist, et eemaldada kuivanud naharakud ning elavdada vereringet. Nii saab nahk tagasi oma hingamise ja elujõu. Kuid nahka pole soovitatav liigselt hõõruda puhastuskäsnaga, teraliste koorijate ega kareda rätikuga. Kui nahk on kuiv ja väga tundlik, siis aitab ühekordsest õrnast koorimisest kuus. Põletikulist nahka koorida ei tohi. Vanemale nahale sobivad rohkem ensüümkoorijad, mis eemaldavad õrnalt surnud naharakud. Pärast koorimist võiks nahale teha toitva või niisutava maski, mille toimeaineid nahk siis väga hästi omastab.

Hommikuti enne välja külma kätte minekut tuleks näonahka kaitsta toitva rasvasema kreemiga, seda eriti siis, kui nahk on kuiv ja tundlik. Kreemi valimisel tuleks jälgida, et see ei sisaldaks põhilise koostisainena vett, vaid õlisid ja rasvu. Võiks vältida glütseriini sisaldavat kreemi. Kuigi glütseriin on niiskusesäilitaja, imab see niiskuse ka naha sügavamatest kihtidest. Kreem ei tohi nahka ummistada, nahk peab saama hingata. Rasune nahk ei vajagi sageli niisutamist.

Nägu tuleks kreemitada vähemalt pool tundi enne väljaminekut. Kreem vajab imendumiseks ligikaudu 30 minutit. Õhtul enne magamaminekut tuleks nahal lasta puhata ja taastuda ning kasutada sügavniisutavat kreemi. Niisiis pole vaja osta uusi kreeme, vaid vahetada suvine toitvam öökreem päevase vastu ja päevane öise vastu.

Kõik õlid kantakse veidi niiskele puhtale kehale või näole ja oodatakse, kuni õli nahka imendub. Väga hea on argaaniaõli, mis niisutab ja toidab nahka nii puhtalt kasutatuna kui ka näo- ja kehakreemides ning -piimades. Argaaniaõli on teistega võrreldes kergem, sisaldab palju vitamiine ja rasvhappeid, sobib igale nahatüübile ning on tõhus vananemisvastane vahend. Väga kuiva ja punetava naha korral on hea kasutada kookosõli, mis on sügavniisutav ja sobib ideaalselt ka näomassaažiks. Dekspantenooli ehk provitamiini B5 sisaldavad salvid ja kreemid ennetavad nahakahjustusi ja soodustavad naha loomuliku kaitsekihi taastumist. Kakaovõi on võrratu pehmendaja, mis sobib suurepäraselt kokku paljude koostisainetega.

Vananevale nahale sobivad eeskätt tooted, mis sisaldavad looduslikke ekstrakte ja mett. Nii kreemid kui ka ihupiimad kantakse nahale kergelt masseerides. See aktiviseerib vereringet. Eriti siis, kui ilm on olnud külm ja rõske.

Loe teemast pikemalt ajakirja 60+ veebruarinumbrist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles