Meditsiiniuuringute treiler aitas mullu üle 11 000 inimese

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AS Mammograaf

Eesti erinevatesse maakonnahaiglatesse sõidavad igakuiselt mammograafia või magnetresonantstomograafia (MRT) uuringute treilerid, mis parandavad väikehaiglate uuringute võimekust ja võimaldavad patsientidele kodukohast lahkumata tänapäevaseid terviseuuringuid, mis muidu oleksid kättesaamatud. 2015. aastal said kaasaegsetest mammograafia ja MRT busside uuringutest abi üle 11 300 inimese.

Mammograaf ASi juhatuse liikme Silver Raudsepa sõnul on uuringute ja patsientide arv iga-aastaselt kasvutendentsis ja seda suuresti tänu inimeste teadlikkuse kasvule, et varakult avastatud haiguseid saab efektiivsemalt ravida.

Ta lisas, et kuna näiteks rinnavähi varajase avastamise suurprojektid hõlmavad vaid teatud vanuses naisi, siis käivad mammograafi juures kontrollis ka väga paljud patsiendid, keda on uuringutele saatnud teadlikud perearstid või günekoloogid, kui kahtlustatakse rinnahaiguse võimalust.

Ometigi pole 2015. aastal Tervise Arengu Instituudi epidemioloogia ja biostatistika osakonna, Põhja-Eesti regionaalhaigla ja Tartu Ülikooli kliinikumi koostöös tehtud uuringu andmetel ligi pooled ehk 48 protsenti esmase rinnavähi diagnoosiga Eesti naistest varem teinud mitte ühtegi mammogrammi, mistõttu on järjest olulisem, et rohkem naisi jõuaksid mammograafiatreilerisse uuringutele.

Kuna ka magnetresonantstomograafe on Eestis vähe ning patsientidel on tülikas igalt poolt Tallinnasse või Tartusse uuringutele sõita, leiti võimalus viia need kõrgtasemel uuringud maakonnahaiglate raviarstide käeulatusse ja patsientidele lähemale. MRT uuringutest on abi saanud paljud aktiivse spordiga tegelevad patsiendid, kel on liigeste või sidemetega seotud valusid, aga ka siseelundkonna vaevustega seotud muresid, mida ilma MRT uuringuta oleks keeruline avastada.

Möödunud aastal teostati mammograafiatreileris enam kui 5400 uuringut ning MRT treileris teostati üle 5800 uuringu. Võrreldes 2014. aastaga tehti möödunud aastal mammograafiatreileris üle 300 uuringu rohkem ning MRT treileris teostati võrreldes aasta varemaga üle 500 uuringu enam.

Möödunud aastal töötas MRT treiler erinevates maakondades kokku 252 tööpäeval, millest 20% tööajast said abi Lääne-Virumaa patsiendid Rakvere haigla juures ning 22% Lõuna Eesti patsiendid Võru ja Valga haiglate juures.

Hinnanguliselt 17% MRT uuringute mahust teostati Viljandi Haigla patsientidele ja 15% Ida-Virumaa patsientidele Narvas. Lisaks said MRT uuringutest abi Saaremaa, Läähemaa ja Rapla ning Paide inimesed.

Kõige enam viibis mammograafiatreiler möödunud aastal Lääne-Virumaal (40% ajast) ja Raplamaal (20%) ning Saaremaal (18%). Lisaks teostati sadu uuringuid ka Läänemaal, Hiiumaal ning Keilas.

Mammograaf ASi juhatuse liikme sõnul tasub uuringutreilerites patsientidele teostatud uuringute eest üldjuhul maakonnahaigla, kellel on uuringute finantseerimiseks leping ka Haigakassaga.

Selleks, et tagada jätkuvalt sujuv ja ka optimaalne uuringutreilerite liikumine üle Eesti, vahetati 2016. aasta alguses välja ka uuringutreilereid vedav veoauto, mis nüüd on Eesti erinevate maakondade vahel liigeldes ka varasemast enam äratuntav.

“Mammograafia ja MRT treilereid sõidutab alates jaanuari lõpust uus, moodne ja ökonoomne Volvo veduk, mis on vastavalt uuringukeskuste tunnusvärvile roosa. Roosa just seetõttu, et see värv tähistab mõistmist, hoolitsemist ja suurendab usku tulevikku – just see on ka uuringubusside eesmärk,” tõi Raudsepp esile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles