Väärika matuse saab tuhande euro eest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmistu.
Kalmistu. Foto: Elmo Riig

Matuseid saab korraldada igat moodi. Tellida võib uhkeid kirikukaunistusi ja hinnalisi puusärke, kuid ilusa ärasaatmise saab ka tagasihoidlike võimaluste juures.

See jäi buumiaega, kui matustele kulutati mitmeid tuhandeid eurosid. Tallinnas asuva matusebüroo Forsius korraldatud kõige kulukam matus jäi krooniaega ja maksis üle 100 000 krooni ehk ligikaudu 6400 eurot.

Nii kallite matuste korral on näiteks kirik väga külluslikult kaunistatud ja seda vaid orhideedega, on laenutanud purjekas, et kadunu tuhk merele puistata ning välismaalt on tellitud väga hinnalisi urne ja kalleid sarkofaage. „Inimene võib ju väga rikas olla, aga mõõdutunne peaks säilima. Ilusa matuse saab palju väiksema summa eest,” märgib Forsiuse juht Ülle Kink, kes on pidanud inimesi kulutamise mõttes maa peale kutsuma.

Ka praegu peetakse kalleid matuseid, kuid harvem. Eksklusiivsete ning avaliku elu tegelaste matuste hind jääb 3000–5000 euro kanti. Majanduskriis jõudis matusevaldkonda paariaastase hilinemisega. Ülle Kingi sõnul on praegu palju inimesi, kellel on rahaga kitsas. Nii et kohe on nuputamist, kuidas saaks lahkunu väärikalt viimsele teekonnale saata. „Kõigepealt tulebki lähtuda sellest, kui palju on raha. Matuseid saab korraldada igat moodi ja keegi maa peale ei jää,” kinnitab matusekorraldaja.

Iga matus on rätsepatöö

Kingi sõnul tulevad inimesed pigem siiski matusebüroosse, kui et korraldavad ärasaatmise kõik otsast lõpuni ise. Samas on raha kokkuhoiu mõõtes mänguruumi – mõnes peres võib olla nii hea kõneleja, et leinakõnelejat polegi vaja tellida. Kui mõni sugulane satub olema puutöömees, siis võib näiteks kirstu ise valmis teha. Kui kirst tuleb osta, siis hinnaskaala on väga lai, ulatudes 110 eurost 3500 euroni. Samuti on muusika valikuline, kuid ka seda võib tellida alates väikesest viiulist kuni meeskoorini välja. „Mõni ütleb, et 100 eurot lahkunu riietamise ja pesemise eest on liiga palju maksta ja et seda võib ka ise teha. Aga millegipärast ei taheta seda ise teha. Iga matus on nagu rätsepatöö,” lausub matusekorraldaja Ülle Kink.

Tema sõnul jääb keskmine matusekulu sõltuvalt teenuste valikust 950 euro kanti. Ülle Kingiga on ühte meelt ka Tartu Krematooriumi juht Andres Tõnissoo, kelle sõnul maksab kogu matus üldreeglina alla tuhande euro. Tema meelest annab nii urni- kui ka kirstumatuse korral nii rohkem kui ka vähem kulutada.

Matuse võib korraldada ka ilma tseremooniata. Siis saab põhiteenused kätte umbes 400 euroga. Põhiteenuste all mõeldakse transporti, lahkunu korrastamist ja ärasaatmiseni külmkambris hoidmist. Selle summa sisse jääb ka tuhastamine. Kui aga rääkida sellest, kas kulukam on urni- või hauamatus, siis Tõnissoo sõnul saab rohkem kulutada siiski kirstumatusel. „Tuhastamismatust pole võimalik väga kalliks ajada. Kui hauamatuse tarvis ostetakse kirst, mis võib maksta tuhandeid eurosid, siis tuhastamismatuse juures üldreeglina sellist otsust ei langetata, kuna ka kirst läheb koos lahkunuga tuhastamisele. Samuti ei ole tuhastamise juures hauakaevamisega seotud teenuseid,” kirjeldab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles