VIDEO: miks ei ole inimesed oma perearstiga rahul?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla Erakorralise Meditsiini Keskuse juhataja Vassili Novaki sõnul jõuab suur osa inimestest EMOsse sellepärast, et nad ei kuulanud oma perearsti tähelepanelikult või ei suutnud perearst neile piisavalt informatsiooni anda.

"Vanemaealiste inimeste puhul on üsna tüüpiline situatsioon perearsti juurest koju jõudes, kui lähedased küsivad, et mis arst siis ütles, tuleb vastuseks, et ei öelnud midagi," kirjeldab Põhja-Eesti Regionaalhaigla Erakorralise Meditsiini Keskuse juhataja Vassili Novak.

"Kindlasti arst rääkis midagi. Paraku 90 protsenti neist inimestest, kes pole oma perearstiga rahul, kas ei kuulanud oma tohtrit tähelepanelikult või perearst ei suutnud patsiendile tema tervise kohta piisavalt informatsiooni jagada, sest tal polnud aega," selgitab dr Vassili Novak.

"Oleks rohkem raha, arste, õdesid ja aega patsientidega tegelda, siis see probleem laheneks."

Dr Vassili Novaki arvates reeglite muutmisega meditsiinikvaliteeti enam tõsta ei õnnestu. "Me peame tõstma inimeste meditsiiniteadlikkust ja arstiabisse raha juurde saama," leiab dr Novak.

Paljud inimesed istuvad EMO ukse taga sellepärast, et eriarstide ootejärjekorrad on liiga pikad, ulatudes isegi poole aasta pikkuseni.

"Mina arvan, et need reeglid, mis kehtestati perearstinduse alguses, tuleks nüüd ümber muuta. Perearstid võiksid paljusid uuringuid ise läbi viia, mida nad praeguse korra kohaselt teha ei tohi. Perearst peab patsiendi südame koormustesti tegemiseks näiteks kardioloogi vastuvõtule suunama. Minu hinnangul on perearstid piisavalt kompetentsed, et ise teatud funtsionaaldiagnostikat läbi viia. See vähendaks eriarstide ootejärjekordi oluliselt," lisab dr Vassili Novak.

Intervjuu on salvestatud jaanuaris Eesti Rahvusraamatukogus toimunud Eesti Patsientide Liidu tervisepäeval "Aita märgata!“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles