„Kostüüm“ näitab noortele, mida tähendab vananeda

, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisskeletoni kandes lisandub mitukümmend aastat. See annab kandjale kogemuse, milline on elu näiteks reumatoidartriidiga, häguse nägemise või halva kõrvakuulmisega.
Välisskeletoni kandes lisandub mitukümmend aastat. See annab kandjale kogemuse, milline on elu näiteks reumatoidartriidiga, häguse nägemise või halva kõrvakuulmisega. Foto: www.genworth.com

Tehnikamessil Las Vegas tech expo CES 2016 tutvustati motoriseeritud välisskeletti ehk nn vananemiskostüümi, mis lisab selle kandjale umbes 40 eluaastat.

Messil seda „kostüümi“ katsetanud ajakirjanik koges, kuidas aastad vähendavad liikuvust ja kuidas tundub näiteks elu reumatoidartriidi diagnoosiga.

"Ma kukkusin masinalt peaagu alla, kui püüdsin üht jalga tõsta,“ kirjeldas ta oma kogemust väljaandes The Verge.

Et sageli võtavad inimesed vananedes kaalus juurde, lisab see masin ka kaalu. Samuti on võimaldab see masin manipuleerida isiku nägemise- ja kuulmisega, et nooremad kogeks, kuidas on elu glaukoomi või mõne teise haigusega.

Presentatsiooni vältel tuletati ajakirjanikule meelde, et see pole mõeldud tema hirmutamiseks. "Selle eesmärk on tõsta vanusega seotud teemade osas teadlikkust, et me oskaks esimesi sümptomeid tähele panna,“ vahendas ta.

Kostüümi loojate sõnul on aga tore see, et sama tehnoloogiat, mida praegu kasutatakse noortele vanuse lisamiseks, saab tulevikus kasutada eakate aitamiseks.

Vaata videost, kuidas see välisskeleton inimest mõjutab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles