Paul Kerese 100. sünniaastapäeva tähistatakse mälestusfestivaliga

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maletaja Paul Keres on üks tuntumaid eestlasi, kelle annet imetlevad miljonid.
Maletaja Paul Keres on üks tuntumaid eestlasi, kelle annet imetlevad miljonid. Foto: virumaateataja.ee

Sel neljapäeval, 7. jaanuaril möödub 100 aastat malesuurmeister Paul Kerese sünnist, mille auks nimetas Rahvusvaheline Maleföderatsioon alanud aasta rahvusvaheliselt Paul Kerese aastaks.

Mälestusfestivali „Paul Keres 100“ raames avatakse näitus ja toimuvad rahvusvahelised turniirid, Kerese 100. sünniaastapäeva puhul antakse välja 2-eurone erikujundusega käibemünt ja postmark.

„Paul Keres on malelegend, kes tõi Eestile au ja kuulsust aastatel, kui meist maailmas väga vähe teati. Rahvas on valinud Kerese Eesti 20. sajandi sportlaseks ja kindlasti rõõmustab meid kõiki rahvusvaheline maleföderatsiooni otsus nimetada 2016. aasta Paul Kerese aastaks,“ sõnas kultuuriminister Indrek Saar.

Eesti Maleliit koostöös Kultuuriministeeriumi, Eesti Olümpiakomitee ning teiste organisatsioonidega alustasid „Paul Keres 100“ mälestusfestivaliga juba detsembris, kui Kerese sünnilinnas Narvas toimus 7. rahvusvaheline noorteturniir „Läänemere maletähed“.

Eile algas Paul Kerese Malemajas rahvusvaheline noorteturniir „Tallinn 2016“ ning reedel avatakse 25. rahvusvaheline kiirturniir „Meenutades Paul Kerest“, kus teiste seas osalevad hetkel maailma reitingu tabelis 13. kohal asetsev Pavel Eljanov ning suurmeister Paul Kerese endaga mänginud Evgeny Sveshnikov ja Juri Balashov.

  • 7. jaanuaril kell 11 toimub Paul Keresele pühendatud mälestusmündi ja postmargi esitlus Eesti Panga muusemis. NB! Osavõtt kutsetega, münti on võimalik soetada 8. jaanuarist.
  • Kell 9 - 13.30 Paul Kerese Malemajas (Vene tn. 29) noorteturniiri Tallinn 2016” viimane voor ja lõpetamine.
  • Kell 15-17 Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel (Toompuiestee 27) 2. korrusel toimub malesimultaan, kus simultaani annavad 40-le soovijale suurmeistrid Evgeni Shveshnikov ja Juri Balashov. 
  • Kell 16 Paul Kerese näituse avamine Tallinna Portreegaleriis (Suur-Karja 2).
  • Kell 20 Paul Kerese Malemajas toimub pidulik vastuvõtt ja 25. rahvusvahelise kiirturniiri “Meenutades Paul Kerest” avamine.

1938. aastal AVRO turniiri võitmisega sai Paul Keres õiguse mängida matši A.Alehhiniga maailmameistritiitlile, kuid puhkenud II Maailmasõda nurjas selle tiitlimatši. Paul Kerese võitlus maailmameistritiitli nimel kestis kuni 1963. aastani, mil ta pidi leppima MM-kandidaatide turniiril Curacaos taas teise kohaga. Nii sai malelegend hüüdnimeks „igavene teine”. 1939. aasta Buenos Airese maleolümpial võitis Keres pronksmedali ning aastatel 1952–1964 tuli seitsmel korral olümpiavõitjaks Nõukogude Liidu võistkonnas. Kerest tunti malemaailmas džentelmenina ja teda peeti ausa mängu sümboliks. Ta on ainus maletaja, kes on olnud oma riigi rahatähel ning valitud kodumaal sajandi sportlaseks.

Vikerraadio tähistab Paul Kerese 100. sünniaastapäeva


Minisarjas „Keres, meie Keres“ on teemaks Kerese maletee aastani 1945. Kõnelevad male eksmaailmameister Boriss Spasski, suurmeister Salo Flohr, Kerese kauaaegne sõber ja seltsikaaslane Jüri Rebane üliõpilasseltsist Liivika, maestro Gustav Ernesaks ja hiljaaegu Keresest raamatu avaldanud Paavo Kivine.

Esimene osa oli eetris 3. jaanuaril ja seda saab järelkuulata Vikerraadio kodulehel. Teises saates 10. jaanuaril kell 10.10 kuuleb arhiivilõikudes kõnelevat Paul Kerest, tema abikaasat Maria Kerest ja suurmeistrit Viktor Kortšnoid. Stuudios on maleusku kirjanik Ülo Tuulik. Saate autor on Tiit Karuks, toimetaja Marje Lenk.

Aasta esimene „Vasar“  räägib malest kultuuris. Stuudios on filosoof Roomet Jakapi, Mihkel Kunnus ja Peeter Helme. Saade on eetris 8. jaanuaril kell 14.05.

ETV „Terevisioon“ tähistab samuti Paul Kerese sajandat sünniaastapäeva. Terve nädala annab igal hommikul male kiirkursuse loenguid Eesti esimaletaja Kaido Külaots. Rahvusvaheline suurmeister tuletab hommikuti vaatajatele meelde male põhitõed ning õpetab, kuidas saada edukaks maletajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles