Lillelised kapsad

, toidublogi autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lillkapsas, brokoli ja rooskapsas on väga kasulikud köögiviljad, mis pole igapäevaselt ilmselt meie lauale kuulunud, kuid mille kohta tasuks kindlasti rohkem teada ja nende seast endale ehk isegi uus lemmik avastada.

Lillkapsas ja brokoli ehk spargelkapsas on väliselt üsna sarnased köögiviljad. Lillkapsa õisik on enamasti valge, kuigi on olemas ka kollast ja lillat sorti lillkapsast. Brokoli on seevastu aga tumeroheline.

Lillkapsas olevaid toitaineid on kerge omastada. Et lillkapsas on kapsastest kõige kergemini seeduv, sobib see toiduks hästi nii lastele, eakatele kui ka haigetele. C-vitamiini sisalduse poolest ületab lillkapsas ka valge peakapsa. Lillkapsa puhul tasub märkida ka B-vitamiini sisaldust ja seda, et lillkapsas sisaldab ka asendamatuid aminohappeid sisaldavaid valke.

Brokoli on kõigist kapsaliikidest kõige toitainerikkam. Brokoli sisaldab isegi sidrunist rohkem C-vitamiini. Brokolis on veel A-, B- ja D-vitamiini, kaaliumi, magneesiumi ja rauda, rikkalikult kaltsiumi ja nii lahustuvaid kui ka lahustumatuid kiudaineid, mis mõlemad on olulised.

Nii lillkapsal kui ka brokolil tarvitatakse toidus õisikut koos õievartega. Ilma keemiliste tõrjevahenditeta kasvatatud lillkapsa õisikute vahel võib olla ussikesi. Putukate eemaldamiseks võib lillkapsa panna mõneks ajaks nõrka soolavette. Kauplustes müüdavad lillkapsad on tavaliselt röövikutest puhtad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles