Katse: milline piim peab kõige kauem külmkapis avatult vastu

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe tarbijatoimetus võttis ette Eesti kolme peamise piimatootja liitrised piimad ja testis, kaua need avatult külmkapis vastu peavad – tulemused erinesid oluliselt.

Kümnepäevase testi käigus võrdlesime omavahel liitrisse kilepakki pakendatud Alma, Tere ja Farmi 2,5-protsendilisi piimasid, mis kõik osutusid kasutuskõlbulikeks ka pärast pakendil märgitud säilivusaega. Küll aga oli üks, mis pidas külmkapis avatult kauem vastu kui teised.

Testiga tegime algust 9. juunil. Kahel ostetud piimal – Tere ja Farmi omal – oli säilivusajaks märgitud 13. juuni, Alma piimal oli see päeva võrra vähem, 12. juuni.

Esimese päeva jooksul olid kõik piimad neile omase värvi, maitse ja konsistentsiga. Samuti sai neid nii pudru kui kohvi peale panna. Esimesed erisused hakkasid ilmnema kolmanda päeva, 12. juuni hommikul, kui Tere piimale oli juurde tulnud n-ö külmkapi maitse ja lõhn. Samas sai seda sarnaselt ülejäänud kahega pudru peale panna. Küll aga oli järgmiseks päevaks Tere piimalt see külmkapi maitse ja lõhn kadunud ning kõik kolm piima olid täpselt sarnases seisus nagu testi esimestel päevadel.

Testi viiendal päeval, 14. juunil, kui sisuliselt kõik piimad olid juba oma pakendil märgitud säilivusaja ületanud, olid jätkuvalt kasutamiskõlblikud Alma ja Farmi piimad, mida sai nii pudru kui kohvi peal kasutada. Tere piimale oli kerge müreda piima lõhn juurde tekkinud, samas ei pudru ega kohvi peal ta kokku ei läinud. Sama oli olukorda ka kuuendal ja seitsmendal päeval.

Kaheksanda päeva, 17. juuni hommikuks oli Tere piima maitse muutunud müredaks, mistõttu enam väga seda toidu peal kasutada ei tahtnud. Nii Valio kui Farmi piimad olid jätkuvalt kasutuskõlbulikud.

Üheksanda päeva, 18. juuni hommikuks oli jätkuvalt säilinud Alma piima maitse, lõhn ja söögikõlbulikkus. Farmi piima konsistents oli paksuks muutunud, justkui koorelaadseks, samas maitse poolest oli ta täiesti kasutuskõlbulik. Kuigi Tere piim oli koos ülejäänud kahega veel jätkuvalt külmkapis, oli selle müre lõhn ja maitse ainult tugevamaks muutunud. Huvitaval kombel oli aga säilinud piima algne konsistents.

Testi viimase päeva hommikuks, 19. juuniks võis lisaks Terele maha kanda ka Farmi piima, mis oli üleöö täielikult tilgastunud. Tere piimal oli jätkuvalt müreda piima lõhn ja maitse, samas ei olnud see tilgastunud, kuid kasutuskõlbulik see kindlasti enam ei olnud. Alma piima maitse oli jätkuvalt tavapärane. Küll aga oli ka selle konsistents selleks ajaks muutunud koorelaadseks.

Nii pidas meie testi käigus kõige kauem vastu Alma piim, mis veel kuus päeva pärast pakendil märgitud säilivusaega oli täiesti kasutuskõlbulik. Kõige nõrgema tulemuse sai selles testis Tere piim, mis võttis väga kergelt külmkapilõhnasid juurde ning mida praktiliselt päev pärast säilivusaega enam juba lõhna pärast kasutada ei tahtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles