Pensionitõus läheb hooldekodu kohamaksuks

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooldekodu.
Hooldekodu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Paljud Eesti hooldekodud tõstavad tänavu kohamaksu, et hooldajad ­haiglatesse ära ei läheks ja eluga toime tuleks, ­võimalusel ­üritatakse hindu kergitada ainult ­pensionitõusu võrra.

Läinud aastal sõlmisid haiglad ja tervishoiutöötajate esindusühingud kollektiivlepingu, mille järgi tõusis hooldustöötajate palk selle aasta algusest kolme euroni tunnis. Varem ligi 450eurost brutopalka teeninud hooldajad hakkasid saama natuke üle 500 euro kuus. Järgmise aasta algusest näeb leping ette tunnihinde tõusu 3,30 euroni, mis tähendab veel vähemalt pooltsada lisaeurot kuus.

Kahe-kolme tuhande euro suuruste Soome hooldajate palkadega võrreldes on see kõik köömes. Ajakirjaga 60+ rääkinud hooldekodude juhatajad ütlesid, et enamik nende töötajatest ei kavatsegi Soome tööle minna, pigem sunnib palku kergitama haiglate palgatõus.

Hooldekodu kohti napib

Eestis on nõudlus hooldekodukohtade järele suurem kui pakkumine. Hädas sugulased seisavad aastaid järjekorras, valides hoolikalt rahakotile sobivat võimalikult kodulähedast hooldekodu.

Hooldekodude tase ja neis töötavate inimeste kvalifikatsioon on erinev, ent isegi Benita Kodu ja Pärnu Haigla hooldusraviosakond alles mõtlevad erialase ettevalmistusega hooldajatele teistest suurema palga maksmisele. Paljudes maahooldekodudes pole sageli ühtegi kutsetunnistusega hooldajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles