Üks loobus süldist, teine väntab ratast

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui ettevõtja Tiit Veeber peab asjaolude sunnil otsustama Vooremäel jooksmise asemel jõusaalis rassida, siis eelistab ta sõudesporti.
Kui ettevõtja Tiit Veeber peab asjaolude sunnil otsustama Vooremäel jooksmise asemel jõusaalis rassida, siis eelistab ta sõudesporti. Foto: Andres Ehrenpreis

Ettevõtja Tiit Veeber ja vallavanem Rein Kokk on kuuekümnendates aastates sajakilosed mehed, kes teavad täpselt, mida nad elult tahavad. Mõlemad on «Mehed liikuma» rühma terviseteadlikud liikmed.


«Juulikuus tuli mul 37 tundi puhast füüsilist tegevust,» näitab Tiit Veeber oma treeningupäevikusse kantud ridu. «August on kohe läbi, ja ei tule vähem!» lubab ta.

Veeber käib Vooremäel jooksmas, Palujärves või Rakvere spaas ujumas, aerutab või treenib vastupidavust oma firma jõusaalis sõudeergo­meet­ril...   

«Saun on ka tähtis, sellega saab iga nädal kõik tegemised lõpetatud. Ja järgmisel päeval lähed tööle nagu noor jumal!» kirjeldab Veeber, energiast tulvil.

Tähtvere vallavanem Rein Kokk on toonilt tagasihoidlikum mees, aga tegelikult suur spordimees, kel on häid saavutusi ette näidata nii maratonidelt kui orienteerumistelt. Kokk jookseb ja suusatab. Kuigi jah – siin on aus kasutada minevikuvormi.

«Ma olen ennast lohakile jätnud, hulk aastaid ei tee enam midagi, laisaks läksin,» tunnistab ta. «Aga mehed jäävadki laisaks, see on nende peamine viga. Ja seda, mis siis keha ja tervisega juhtub, tean ma vana sportlasena täpselt!»

Rein Kokk ütleb, et oli juulis Eestist ära ja alles augustis hakkas harjutama. Seadis eesmärgiks leida iga päev 40 kuni 50 minutit sellist aega, millega saab higi korralikult lahti.

Algul tegi kiirkõndi. Siis otsustas, et ei taha jalgadega liiga palju trampida, et ratas on parem. «Mõõtis» endale Tiksoja, Vorbuse ja Kärevere kandi kõrvalteid pidi 20-kilomeetrise parajate tõusude ja langustega ringi. Nüüd väntab Kokk igal õhtul. Paneb pulsikella peale, vaatab, et süda üle 140 löögi minutis ei lööks, ja vähem kui tunniga on ring tehtud.

«Seda juttu, et mul ei ole päevas 50 minutit kuskilt leida, ei maksa küll kellelegi rääkida,» ütleb ta. «See on õige suhtumise asi!»

Rein Kokk kaalus kuus aastat tagasi 87 kilo. Nüüd, kui laisk on olnud, kaalub 100, täpsemalt 99.  

«Hir-mus!» ütleb Kokk pahakspanevalt. «Vahest kaks kilo on viimaste nädalatega alla läinud... Ega paljalt füüsilise liikumisega rasva maha võta. Söögiga ja kõigega tuleb vaadata, õhtused saiakesed ja jäätised ära lõpetada.»

Hea vorm kohustuslik

Tiit Veeber kinnitab, et tema on füüsiliselt aktiivset ja sportlikku elu elanud ammu enne «Mehed liikuma» rühmaga liitumist.

«Sellest ajast, kui ma olin üks rasvane linnavolinik, kes igal õhtul liitri või kaks õlut ära jõi ning kausitäie pähkleid kõrvale näksis, on möödas 15 aastat,» ütleb ta.

Ainuke asi, mis Veeberil selle suvega on muutunud, on see, et ta hoiab hambaid natukene koomal. «Õhtust sööki pole,» ütleb ta.

Varem, kui ta õhtul kell kümme või pool üksteist Vooremäelt jooksmast naasis, kulus kodus külmkapi ees liiter piima ja karp sülti peale.

«Süldi jätsin maha,» sõnab Veeber. «Ma olin 109 ja pool, nüüd olen 100!»

Tiit Veeber on ASi Giga ainuomanik, tema töö on soojatorud ja kraavid.

«Ei saa olla 10 või 15 kilo rasva hunnikus seljas, kui sul on vaja mööda kraave edasi-tagasi tormata,» räägib ta. «Ja kui tahad raha saada, pead olema ise raha sündimise juures. Mitte ainult teistelt kuulma, kui palju keegi midagi tegi. Selleks aga, et olla raha sündimise juures 15 tundi ööpäevas, pead olema vormis!»

«Mehed liikuma» rühmas olijad kirjutasid suve algul oma lubadused paberile ja karistused ka, et mis siis juhtub, kui nad lubatuga hakkama ei saa.

«Mõni kirjutas, et maksab 500, teine, et 1000 krooni trahvi,» teab Veeber. «Mina kirjutasin, et täidan kõik oma ülesanded, sest muidu lähevad mu varad loosi.»

Ja selgitab: «Kui ma oma liikumistunde täis ei tee, olen peagi vigane või põdur, aga põdura käes keegi raha ei hoia.»

Rein Kokk märgib, et vallavanema amet on kõikidest ametitest, mida ta elus pidanud on – metsaülem, peainsener, metsamajandi direktor, keskkonnateenistuse juhataja –, kõige raskem.

Kui petad, petad ennast?

«Mul on inimeste mured sünnist surmani kogu aeg ees, lisaks rahamured,» räägib ta. «Mida raskem ja närvilisem on töö, seda enam on vajalik see teine, füüsiline koormus vastu panna. Ei ole nii, et oled pärast tööpäeva väsinud ja tüdinud ning mõtled, et sul on õigus diivanil lesida, lehte lugeda ja telekat vaadata... Tuleb jalad alla võtta!»

Rein Kokk on omal nahal tundnud, missugune harjumuste ori inimene võib olla.

«Ma usun, et olen nüüd selles heas laines tagasi. Nagu vanasti. Et olen laiskusest jagu saanud ja enam ennast ei peta,» ütleb ta. «Ma usun ka, et paljudele meie grupi meestele pani see suvi jalad uuesti alla. Alustada ei ole kunagi hilja.» 

Mehed liikuma!
• Tartumaal sel kevadel moodustatud «Mehed liikuma» rühma 37 liiget on lubanud avalikult näidata, mida elustiilimuutus nendega teeb.
• Liikumise eesmärk on parandada meeste terviseteadlikkust ja suurendada nende tervelt elatud aastate arvu. Ettevõtmise initsiaator, meestearst Kristo Ausmees on veendunud, et kui niisugune liikumine muutub üleriigiliseks meeste terviseprogrammiks, siis on eestlased 25 aasta pärast ühed tervemad, edukamad ja rõõmsamad inimesed Euroopas.
• Tänavu suvel on aktiivselt liikuma asunud meeste rühm lisaks isiklikule treeningule kokku saanud kolmel korral, korraldatud on kanuumatk ja orienteerumine ning eile õhtul peeti Rannus maha kergejõustiku mitmevõistlus.
• Esimene kokkuvõte pärast neljakuulist treeningut tehakse novembri algul. Siis kontrollitakse meeste tervis uuesti üle ja seatakse järgmised sihid. Dr Ausmees ütles, et umbes 25 meest neist 37st on eriti rõõmsad ja aktiivsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles