Tervislikult toituv inimene võib jõuluajal rohkem süüa

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervislik toitumine.
Tervislik toitumine. Foto: Kätlin Jakson

Toiduteadlase hinnangul ei tee tervele ja muidu mitmekülgselt ning tervislikult toituvale inimesele ühekordne ülesöömine liiga. Kuidas on aga tervisehäiretega inimestega? Näiteks diabeedi või südamehaiguse all kannatajatega?

Rahvusringhäälingu teadusportaal esitas Tallinna tehnikaülikooli toiduteaduse õppetooli dotsendile Tagli Pitsile küsimuse, kui tervist kahjustav on ikkagi jõuluaegne ülesöömine. Vastuseks kõlas, et kui terve inimene üks kord aastas kõvasti üle sööb, siis suure tõenäosusega see teda ei tapa. Küll aga võivad palju kurvemad tagajärjed olla alkoholi väga suure liigtarvitamise korral.

Aga kuidas on tervisehäiretega inimestega? Näiteks diabeedi või südamehaiguse all kannatajatega?

Tagli Pitsi usub, et diabeedihaigete puhul ei tõusegi see päevakorda, sest enamasti teavad diabeedihaiged väga täpselt, kui palju ja mida nad tohivad süüa. Südamehaigete või mõne muu haiguse käes kannatavate inimeste puhul ei usu Pitsi samuti, et ühekordne ülesöömine võiks otsest ohtu kujutada, tervisele mõjub ennekõike pikaajaline valesti söömine. Kuid jällegi – alkoholiga liialdamine võib olla eluohtlik alati. Ja seda mitte ainult terviserikkega inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles