Veljo Tormise koduõuel kohtuvad Pariis ja London

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veljo Tormis.
Veljo Tormis. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tänavu 80. sünnipäeva tähistava helilooja Veljo Tormise koduõuel Kõrveaial Aru külas Kuusalu vallas toimuvad 4.-7. augustini eksklusiivsed öised kontsertetendused “Pariisi linnas Londonis”, kus noored näitlejad ja muusikud interpreteerivad Tormise “Külavahelaule”.


Veljo Tormise kooritsükkel pärineb Vanemuise omaaegsest menutükist “Külavahelaulud ehk Pariisi linnas Londonis”, mille lavastas Kaarel Ird, kes ühendas külalaulud Enn Vaiguri näitemänguga “Kraavihallid”.

Muusikalise lavateose taasavastaja au kuulub aga noorte segakoori Vox Populi dirigent Janne Fridolinile, kes leidis Tormise kooritsükli 2008. aasta kevadel oma magistrikontserdiks materjali otsides.

“Külavahelaul on rahvapärane termin, mis on arvatavasti pärit Saaremaalt,” rääkis Janne Fridolin. “See kujutab endast omapärast ja huvitavat laululiiki eesti uuemas, lõppriimilises rahvalaulus.”

Fridolini ideega Tormise “Külavahelaulud” uuesti lavale tuua haakusid peagi lavastajad Anne Türnpu ja Eva Klemets, Türnpu kaudu leiti ka Eesti muusika- ja teatriakadeemia lavakunstikooli näitlejad, kes on kontsertetenduse solistid.

Teiste seas astuvad publiku ette ka vastne Rakvere teatri näitleja Lauri Kaldoja ja Tapalt pärit Reigo Tamm. Koorina osaleb lavastuses Janne Fridolini juhitav noorte segakoor Vox Populi.

2009. aasta kevadel Fridolini magistrikontserdiks valminud projekti üks eesmärkidest oli viia laulud koju tagasi - esitada Tormise teose aluseks olevaid rahvalaule seal, kust nad on üles kirjutatud.

“Selle projekti raames on käidud Kihnus, plaanitakse minna Põlvasse ja nüüd jõutakse Kõrveaiale, Tormise sünnipaika,” kõneles Janne Fridolin.

“Humoristlikud külalaulud vahelduvad mõtlike surmatemaatikaga seotud lauludega,” tutvustas Fridolin kontsertetenduse ülesehitust.

“Sellega mängib kaasa augustiöine sumedus, auruna tõusev kaste heinamaalt ja valguskunstniku Airi Erase looming. Et seda kõike kogeda, olla osa etendusest, tuleks Kõrveaiale tulla enne pimeduse saabumist.

Etendus algab kell 22 otse parkimisplatsilt ja publikut ühe koha peal paigal ei hoita, kuid ei maksa karta, et jalad ära väsivad,” kõneles dirigent. Pärast etendust kostitatakse publikut odrakaraski ja pudruga.

Veljo Tormise juubelinädalal antakse neli etendust, viimane helilooja sünnipäeval, 7. augustil.

Tormise sünnitalu on Janne Fridolini sõnul parim paik, kus teha sügav kummardus silmapaistvale ja rahvuslikku identiteeti uurinud heliloojale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles