Kiirelt ja lihtsalt

, toidublogi autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köök.
Köök. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Vajadus olla võimalikult lühikest aega köögis ja mitte kulutada palju aega söögitegemisele võib olla tingitud väga erinevatest põhjustest: kõrge iga, tervise­probleemid, kiire elutempo, tahe elektrit kokku hoida või lihtsalt soov kasutada aega mistahes teisteks tegevusteks kui köögis pliidi ees vaaritamiseks.

Sööma peame me kõik ja mida tervislikum kiiresti valmistatav toit on, seda kasulikum meile.

Meie poelettidel on müügil toiduaineid, mis aitavad kiirendada ja lihtsustada toiduvalmistamist ja mis pole sugugi ebatervislikud.

Pudrud kiirhelvestest

Kauplustest võib müügilt leida helvestena erinevaid teravilju, samuti teraviljasegusid, millest on väga lihtsalt ja kiirelt võimalik maitsev puder keeta.

• kiirkaerahelbed

• riisihelbed

• neljaviljahelbed

• 7-viljahelbed

• odrahelbed

• tatrahelbed

• hirsihelbed

• rukkihelbed

Kuidas pudruhelbeid kasutada?

Kiirhelvestest saab mõne minutiga valmistada maitsva pudru, samast teraviljast tera kujul toorainest pudrukeetmine võib võtta aga pool tundi kuni tunni. Tavaliselt on pakendil kirjas, kui palju tuleb vedelikku ja pudruhelbeid panna, enamasti on see suhe umbes 400 ml helbeid 1 liitri vedeliku kohta. Vedelikuks võib kasutada piima, piima-veesegu või hoopis vett, aga ka lahjendatud kujul mahla, samuti puljongit.

Pakendilt leiab ka märke keetmiseks kuluva aja kohta, kuid see ei pruugi alati tõele vastata, keetke ikka julgelt puder pehmeks ja soovitud paksuseks, isegi kui soovituslik keetmisaeg on ületatud.

Kui juba milliliitritest juttu tuli, siis retseptidest leiab tihti grammide asemel kogused ml (milliliitrites) või veel sagedamini dl (detsiliitrites). Et enamasti pole kodus köögikaalu, on kaaluühikutest lihtsam mõõta kogust mahumõõdu järgi, sellega on ka retseptide koostamisel arvestatud ja seetõttu ei leia enam eriti tihti koguseid grammides.

Kuid kuidas siis mõõta, kui kodus puudub spetsiaalne mahumõõdunõu?

Ilmselt on paljudel olemas nõukogudeaegne plastmassist läbipaistev mõõdukann, millelt leiab venekeelsete nimetustega jahu, manna ja suhkru kaalumõõdud. Võibolla neid kanne on olnud erinevaid, kuid minu kannul on veel neljas näit, millele on vene keeles kirjutatud „vedelikud” ja selle kohal üleval ääres väikselt kuupsentimeetri lühend. Kuupsentimeetrinäidud on sellel kannul 100–1000 ja need ei olegi midagi muud kui tegelikult milliliitrid, ehk siis

100 cm3 (kuupsentimeetrit) = 100 ml (milliliitrit) = 1 dl (1 detsiliiter) ehk 6,7 sl (supilusikatäit) ehk 1/10 liitrit

1000 cm3 ehk 1000 ml ehk 10 dl ehk 1 liiter.

Need tasuks endale meelde jätta või nähtavale kohale panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles