Võõra keele õppimine pidurdab aju vananemist

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõnaraamat.
Sõnaraamat. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Võõrkeelte õppimine aeglustab aju vananemist ning sellest on kasu isegi siis, kui teine keel õpitakse täiskasvanueas, vahendab Tartu Ülikooli teadusuuringu portaal Novaator Šotimaal tehtud uuringu tulemusi.

Uurimuste järgi aeglustab hea võõrkeeleoskus Alzheimeri tõve kulgu ning kaht keelt valdavad inimesed on hea mälu ning probleemilahendusoskusega.

Edinburghi ülikooli teadlane Thomas Bak otsustas analüüsida Lothiani sünnikohordi andmeid. Selles uuringus jälgiti 1100 inimest, kes on sündinud 1936. aastal Šotimaa pealinnas ja selle lähistel.

Kõigi emakeeleks on inglise keel. 11. eluaastal oli see ainuke keel, mida nad oskasid. Tol aastal pidid nad lahendama erinevaid vaimset võimekust näitavaid ülesandeid.

Uuringu algatanud teadlased ei plaaninud analüüsida keeleoskuse mõju, kuid ligemale 900 uuringus osalenut jälgiti kuni 70ndate eluaastateni. Umbes kolmandik inimestest õppis selgeks ühe võõrkeele ning mitukümmend neist tegid seda pärast 18. eluaastat.

Bak otsis uuringus osalenud üles, testis nende vaimset võimekust ja võrdles seda kooliajal saadud tulemustega.

Selgus, et võõrkeelt õppinud olid vanaduses paremas vaimses vormis, kui oleks võinud oodata nende algkoolitulemuste põhjal. Võõrkeeleoskusel oli kõige suurem mõju lugemisoskusele ja üldisele ntelligentsusele.

Baki sõnul on keeleoskus vananevale ajule sama hea kui füüsiline aktiivsus ja mittesuitsetamine.

Kuidas võõrkeeled aju kaitsevad? Neuroteadlaste oletusel otsivad mitut keelt valdavad inimesed sobivaid väljendeid kõikide osatud keelte hulgast ja seega toimub ajus pidev „virgutusvõimlemine“.

Uurimus ilmus ajakirjas Annals of Neurology.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles