Toorjuust – juustu tervislikum vend

, toidublogi autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leivale on viilutatud kitsepiima toorjuust.
Leivale on viilutatud kitsepiima toorjuust. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Juust on väga teada-tuntud ja armastatud toiduaine, aga mis on toorjuust?

Kas mingi uue aja mood või hoopis hea ja kasulik toiduaine, mida tasuks tundma õppida? Kuigi Eestis on toorjuustu hakatud viimastel aastatel rohkem müüma, ei ole tegemist uue leiutisega, mujal maailmas on toorjuustud laialdaselt kasutusel.

Juustud jagunevad laias laastus toorjuustudeks ja laagerdunud ehk järelvalmida lastud juustudeks. Toorjuust on kalgendamise teel valmistatud toode, mida ei ole vaja laagerdada, vaid saadetakse kohe müügile. Laagerdunud juustud – siia kuulub sadu juustusorte. Nende valmimiseks kulub rohkem aega. Laagerdunud juustu on mitut tüüpi (vt kõrval). Toodetes, millel on juustu asemel nimetus „juustulaadne toode” on piimarasvade asemel kasutatud taimseid rasvu.

Toorjuust on pehme, värske, õrnamaitseline ja tervislik naturaalselt valmistatud juust. Et tekiks ettekujutus, milline toorjuust on, siis võib seda võrrelda kreemja kohupiimaga. Tegelikult on toorjuust ka ricotta, mis on oma välimuselt ja maitselt üsna sarnane kohupiimale.

Toorjuustu tegemiseks segatakse koor ülejäänud ainetega, siis lisatakse juuretist, mis piimavalgud kalgendab. Lisatakse stabilisaatorid, mis aitab säilitada kreemjat konsistentsi, sool ja teised maitseained. Saadud segu homogeniseeritakse ehk muudetakse ühtlaseks, pastöriseeritakse ja pakendatakse.

Kohupiima valmistamisest erineb toorjuustu tegemine selle poolest, et kohupiima tarvis kuumutatakse hapendatud piima, millest saadakse kalgend ehk kohupiim. Kohupiimapaki avamisel pakendis olev vedelik on vadak, mis on sellest välja nõrgunud. Toorjuustust on üleliigne vedelik välja filtreeritud. Toorjuust on kohupiimast vähem hapu ja ka rasvasem. Toorjuust on eriti tervislik, sest selles on enamik piimas leiduvatest kasulikest ainetest. Sõltuvalt kasutatud piima rasvasusest, on toorjuustud erineva kalorsusega.

Toorjuustude säilivusaeg ei ole pikk. Soovitatav on säilitada külmkapi kõige külmemas osas. Kuna enamik toorjuuste on väikestes pakendites, siis ei pea riknemise pärast muretsema ja toorjuustu jõuab ära kasutada.

Toorjuustude pere mitmekesistamiseks kasutatakse erinevaid lisandeid. Müüakse enamasti 150 g karbis naturaalsena, murulauguga, küüslauguga, oliivide ja tomatiga, soolaseene-kurgilisandiga jm. Magusana karamelli- ja ka šokolaadilisandiga. 400 g topsis Köögi toorjuustu nime all olev toorjuust sobib hästi küpsetamiseks, aga ka magustoitudesse. Kõik toorjuustud sobivad suurepäraselt lisandina nii külmade kui ka kuumade roogade koostisse.

LIIGID

Laagerdunud juuste on mitut tüüpi:

• Pehmed juustud, mis võivad olla müügil kuivalt või ka soolvette ja vadakusse pakitult, siia tüüpi kuuluvad ka mozzarella ja feta.

• Hallitusjuustud.

• Kõvad juustud on meile tuntud kõige tavalisemad juustud, mille laagerdamine kestab 2–48 kuud, ­näiteks Emmental, Edam, Gouda jne.

• Sulatatud juustud – neid valmistatakse mittekaubandusliku välimusega kõvadest juustudest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles