Liigsöömine võib tuua nii kõhulahtisuse- kui kinnisuse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vale söömine võib tekitda kõikvõimalikke kõhumuresid.
Vale söömine võib tekitda kõikvõimalikke kõhumuresid. Foto: RIA Novosti / SCANPIX
Virge Sokk

,

Elukiri

Seedehäireid on mitmesuguseid ja samuti nende põhjuseid. Kõige sagedasemad kaebused on kõhupuhitus, kõrvetised, kõhulahtisus või -kinnisus.


Kõhupuhitus tekib siis, kui makku ja sooltesse koguneb palju gaase. Selle põhjusteks on liigne, kiire või ebaregulaarne toitumine, aga ka mõnede ainete talumatus (näiteks laktoosi vm), gaasiga karastusjoogid, vähene kehaline aktiivsus.

Enamasti väljub soolegaas ise, kui aga gaas ei välju ja tekitab valu ning vaevusi, võiks kasutada Espumisani kapsleid või enne sööki seedefermente sisaldavaid tablette (nt Mezym forte). Espumisani toimeaine aitab gaasimullidel laguneda ning seejärel eritub gaas organismist loomulikul teel. Mezym forte koostises on ensüümid, mis aitavad seedida mh rasvast toitu.

Apteegis on saadaval ka looduslikud seedimist soodustavad preparaadid, mis sisaldavad artišokki. Artišokk toimib organismis rasvalõhustajana, soodustades sapi eritumist ja stimuleerides rasvade lõhustumist. Mao ja soole seedetegevus paraneb, maksa töökoormus väheneb. Raskesti seeditav toit muutub organismile kergesti omastatavaks ja seedetrakti vaevused vähenevad.

Kõrvetisi põhjustab maohappe tagasivool söögitorru, inimene tunneb põletavat, kõrvetavat valu ja survet rindkere ülaosas. Kõrvetisi võivad põhjustada ülesöömine, kohv, rasvased ja vürtsikad toidud, stress jne. Kui kõrvetised kestavad pikka aega, tuleks pöörduda arsti poole ja teha uuringud, et välistada raskete haiguste olemasolu (näiteks haavandtõbi).

Kõige lihtsamad vaevuste leevendamise vahendid on antatsiidid, mis neutraliseerivad maos liigset hapet. Antatsiide on apteegis müügil nii närimistableti kui ka vedelikuna (Maalox, Rennie, Frutin jne). Apteegi käsimüügis on saadaval ka ranitidiini sisaldavad tabletid (Ranisan, Zantac), mis pärsivad liigse maohappe teket. Paljud inimesed kasutavad kõrvetiste leevendamiseks söögisoodat, kui seda siiski ei soovita.

Kõhukinnisus võib esineda mitme haiguse puhul, kuid see võib olla ka lihtsalt üks mööduv sümptom, mis viitab soole talitlushäirele. Kõige sagedasem kõhukinnisuse põhjus on nn ärritatud soole sündroom, mis on tingitud stressist, ebaregulaarsest toitumisest, kiudainete vaegusest toidus või ka lahtistite kuritarvitamisest.

Kõhukinnisust tekitavad ka liigsöömine ja vähene liikumine. Kui toitumise korrigeerimine ja füüsilise koormuse suurendamine ei aita seedimist korrastada, võib apteegist leida suure hulga lahtisteid, mis jagunevad kahte rühma: osmootsed ja kontaktlahtistid. Kontaktlahtistid toimivad soole retseptorite kaudu, stimuleerides soole tööd. Viimaste hulka kuuluvad näiteks bisakodüül (tablettide ja küünaldena) ning sennat (Eucarbon) sisaldavad preparaadid. Kontaktlahtistite kasutamisega tuleb olla ettevaatlik, sest neist võib sattuda sõltuvusse ehk soolestik jääb laisaks ega tööta enam ilma lahtistiteta.

Osmootsed lahtistid suurendavad soolesisaldise mahtu, nende kasutamisel ei lähe kõht lahti, vaid „pehmeneb". Neid lahtisteid võib kasutada nii tihti ja nii palju kui vaja, kartmata, et tekib sõltuvus. Siia rühma kuuluvad preparaadid, mida saab apteegist siirupina (Duphalac). Saadaval on veel näiteks puuvilju ja kiudaineid sisaldavad kuubikud (Teholaxa). Nii täiskasvanutel kui ka lastel võib kasutada Microlaxi rektaalset lahust, preparaat on ohutu ja väga kiire toimega (5-15 minutit).

Liigsöömine võib tekitada ka kõhulahtisust. Kõhulahtisuse korral tuleks tarvitada palju vedelikku, näiteks mineraalvett, kummeliteed või tammekoore teed ja apteegist saadavaid mineraalide segusid - need kompenseerivad vedelikukaotuse.

Eriti ohtlik on kõhulahtisus laste ja vanurite puhul. Kui kõhulahtisus on kestnud üle kahe päeva, tuleks pöörduda arsti poole. Apteegist saab kõhulahtisuse raviks loperamiidi sisaldavaid tablette ja kapsleid, mida sobib kasutada täiskasvanutel. Kui peres on lapsi, siis sobivad Smecta pulber või Enteroli kapslid/pulbrid.

Antibiootikumide kasutamisega kaasnevat kõhulahtisust saab vältida, kui kasutada koos antibiootikumidega piimhappebaktereid sisaldavaid preparaate (Acidophilus, Lacto Seven, Gefilus jne.)

Ka alkoholiga liialdajad saavad abi apteegist. Preparaate on mitmeid, kõige tavalisemad on atsetüülsalitsüülhapet sisaldavad preparaadid. Kiirema toimega on vees lahustuvad, näiteks Upsarin Upsa ja Alka-Seltzer.

Saadaval on ka spetsiaalsed alkoholi tarbimise järelmõjusid leevendavad preparaadid: Glutamax Fresh Morning, Morning fit, 2KC jne. Neid peaks manustama pärast alkoholi tarvitamist ja enne magamaminekut, siis ei tohiks hommikul kassiahastust olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles