Psoriaasiga võivad kaasneda muud tervisemured

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psoriaasiga patsient.
Psoriaasiga patsient. Foto: Lauri Kulpsoo

Värske Harvardi meditsiinikoolis tehtud uurimus viitab võimalusele, et psoriaasi all kannatavaid naisi ohustab kõrgendatud diabeedi ja kõrge vererõhu risk, milles võib teadlaste hinnangul süüdistada kroonilise nahaseisundiga seotud põletikku.


Psoriaasi seostatakse liigaktiivse immuunsüsteemiga - haigus põhjustab naharakkude liiga kiiret jagunemist, mis omakorda toob kaasa ketendavate naastude tekke nahapinnale, kirjutab

BBC

.

Harvardi meeskond võttis vaatluse alla 78 000 medõde, kel polnud 14 aastat kestnud uurimuse alguses ei diabeeti ega kõrget vererõhku.

Uurimusest selgus, et psoriaasiga naisi ohustas 63 protsenti kõrgem diabeedi väljakujunemise risk ja 17 protsenti suurem kõrge vererõhu tekke risk kui ilma psoriaasita naistel.

Tugev seos jäi alles ka siis, kui arvesse võeti sellised faktorid nagu vanus, kehamassiindeks ja suitsetamine.

Teadlaste sõnul on põletik teada-tuntud riskifaktor kõrge vererõhu puhul ning võib samuti anda oma osa insuliiniresistentsusesse, mis sageli viib teise tüübi diabeedini. Teise variandina pakkusid teadlased välja, et nii diabeedi kui ka kõrge vererõhu riski võib mõne inimese puhul tõsta steroidravi või muu psoriaasi ravi.

Uurimuses ilmnenud seoste parema mõistmise nimel tuleb teadlaste sõnul psoriaasiga kaasnevaid muid haigusriske täpsemalt uurida. Psoriaasiühingu sõnul on näiteks mõõduka kuni ägeda psoriaasi ravis kasutatavat tsüklosporiini seostatud kõrge vererõhuga, kuid samas pole teada, kui suur osa on psoriaasi ravil diabeedi ja kõrge vererõhu tekkes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles