Tallinnas näeb maailmas ainulaadset retrobussi (2)

60+
Copy
Tallinna Bussijaamas näeb ainsat säilinud retrobussi ZIS-127 maailmas.
Tallinna Bussijaamas näeb ainsat säilinud retrobussi ZIS-127 maailmas. Foto: Tallinna Bussijaam

Tallinna Bussijaamas näeb ainsat säilinud retrobussi ZIS-127 maailmas. Vaatamisväärsusele endale küll piletit osta ei saa, aga emotsionaalse sõidu saab küll.

Ainsa veel säilinud ZIS-127 tüüpi bussi ressursimahukas renoveerimistöö sai teoks tänu BUSLANDI kui ka SEBE tublidele remondimeestele. “Kui oleks otsustatud bussi mitte taastada, oleks tänaseks taolised bussid planeedilt maa välja surnud, kui sellist väljendit on paslik kasutada,” sõnastas Tallinna Bussijaama tegevjuht Airika Raidma.

Olles harjunud tänapäeval kiirete ja mugavate bussidega, on 1965. aastal valminud uhke liinibussi taustsüsteemi aimamiseks hea teada, et veel aasta varem sõideti veoautode kastis, present tuule käes plaksutamas.

Raidma lisas, et kuigi tänapäeva inimene on juba mugavusega ära hellitatud, nautis nõukogude inimene tänulikus südames, seda luksust, hoides oma kohvrit oma istme all kinni ja karjudes bussi tagumises otsas mootorimürast üle.

Küll aga ehk saab siinkohal rääkida esimese luksusliku bussisõidu kogemuse saanud kuumadest südametest, mis bussi iseenesest tol ajal soojaks kütsid.

Akende ülemised osad olid avatud ja natukene puhus ka külma sisse, mistõttu oli raske bussi soojaks kütta. “Küll aga ehk saab siinkohal rääkida esimese luksusliku bussisõidu kogemuse saanud kuumadest südametest, mis bussi iseenesest tol ajal soojaks kütsid,” lisas ta.

Tol ajal võis reisija ruumikast esimesest klassist, laadimiskohtadest, kohvist ja teest bussis, filmi vaatamise võimalustest ning vee ja kõrvaklappide olemasolust vaid unistada. “Mõelda vaid, mis mugavusteni bussindus selle 55 aastaga jõudnud on,” lisas ta.

Airika Raidma kinnitas, et kindlasti toob 55. sünnipäeva tähistav bussijaam oma reisijatele uudistamiseks teisigi üllatusi. “Tahame bussinduse ajalugu väärtustada ja oleme planeerinud mitmeid toredaid tegevusi, väljapanekuid ja üllatusi!“ kinnitas ta.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles