Meie hääle saladused

, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahe, soojade nootidega hääletoon tekitab usaldust.
Mahe, soojade nootidega hääletoon tekitab usaldust. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Ükskord kuulasin Kreeka Thessaloniki linna bussiekskursioonil kõlaritest giidi mahedat baritoni ja kujutasin endale ette ilusat noort Apollo välimusega kreeklast.

Suur oli minu üllatus, kui selle võluva hääle omanikuks osutus lühike kõverjalgne kongus ninaga ja mitte enam esimeses nooruses mees. Kuidas saab olla nii ilus hääl nii ebameeldivas kehas? Kuid see sametine hääl tõesti mõjus nii, et ringreisi lõpuks tundus meie giid mulle juba isegi sümpaatsena.

Mitte ainult välimus ei ole meie esmatutvuse mõõdupuuks, vaid ka hääl. Veel huvitavam on see, et kõige meeldivamaks loetakse madalamaid hääletoone.

Miks ei usalda naised kõrge hääletooniga mehi? Iseenesest tundub see ju naiselik. Kuid naiselik tähendab inimlikus mõistes närvilisust, isegi kalduvust hüsteeriaks. Sellise hääletooniga mehele omistatakse infantiilsust ja kapriisset iseloomu. Ka mehelik võimekus satub kahtluse alla. Mis siis, et see ei pruugi alati nii olla.

Madal hääl, veel parem kergelt kähisev tundub seksikam ja ligitõmbavam. Selline mees on naiste meelest kindlasti atraktiivsem. Ta mõjub usaldusväärsemalt ja annab lootust, et rasketel aegadelgi võib selle mehe õlale toetuda.

Naiste madalam hääl jällegi uinutab vastaspoolt. Sellised naised on meeste silmis heatahtlikud ja rahulikud, kes ei tekita eriti probleeme. Nad ei ole kapriissed ja neil ei ole kalduvust intriigideks. Jällegi ei pruugi see alati nii olla.

Kui mõtleme enda suhtes ebameeldivale inimesele, tuleb kohe meelde tema vastik hääletoon. Meile tundub, et selline inimene on võimeline „toituma“ meie energiast, see tähendab, ta on energiavampiir. Kui hääl on meile meeldiv, tundub inimene energiadoonorina, kes annab ise meile energiat.

Kui te pole rahul oma suhtlusringiga, kui teil pole tõelisi sõpru, võib-olla on teil vastik hääl? Võite ise oma häält uurida. Tänapäeval on selleks mitu võimalust.

Kas teile ei meeldi oma hääletoon? Siis pole ime, et teie hääl ei meeldi teistelegi. On vahendid, kuidas hääletooni muuta. Selleks peab lihtsalt lugema erialast kirjandust. On isegi kursused, kus õpetatakse, kuidas valitseda oma häält. Töötage oma häälega. Meenutage teile meeldivaid inimesi ja seda, missugune hääl neil on. Võtke eeskujuks neid, kes tihti avalikkuse ees esinevad. Proovige neid kopeerida. Erilist tähelepanu pöörake intonatsioonile.

Monotoonne, terav või kõrgendatud hääletoon tekitab meis negatiivseid emotsioone, mahe, soojade nootidega hääletoon aga usaldust.

Kõige lihtsam harjutus: võtke linti üks lause, alustades sosinast kuni karjumiseni. Valige välja parim variant. Võib-olla on teie hääles ainult teile omane eriline nüanss. Leidke see ja püüdke kasutada igal võimalusel.

Eri situatsioonide jaoks on vaja eri hääletoone. Ei saa ühe ja sama hääletooniga rääkida oma armsama või ülemuse või joodikuga, kes teid tänaval tülitab.

Õppige valitsema oma häält ja ise valima hääletoone ning teie tuttavate ja sõprade ring laieneb.

Pehme, kuid rõhuv hääletoon koos neutraalse intonatsiooniga sunnib ära kuulama. Sellise häälega räägivad pedagoogid, psühholoogid, arstid, äriinimesed.

Kamandavat hääletooni suhtluses ülemus-alluv kasutatakse ka hüpnoosis.

Raske, rõhuv, ründav hääletoon on kasutusel vägivaldses olukorras.

Pehme, sametine, uinutav ja manipuleeriv on tihti kasutusel meeste poolt, et saada naist voodisse.

Vibreeriv, alandlik ja katkendlik - kui soovitakse näidata end ohvrina, tihti on see kasutusel kerjustel, kes paluvad almust.

Alus: Žanna Kazakova “MyJane”
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles