Põnev ekskursioon: «Punkarid ja ärikad: ärksad eesti noored 1980. aastatel»

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neitsitorni ümbrus
Neitsitorni ümbrus Foto: LIIS TREIMANN/PM/EMF

Täna 27. juulil ja neljapäeval 3. augustil kell 17.30 kutsub muuseumkohvik «Neitsitorn» jalutuskäigule Harjumäel ja Lindamäe maa-alustesse käikudesse.

Ekskursioon viib tagasi 1980. aastate noorusesse

Ekskursioon toimub teemal «Punkarid ja ärikad: ärksad Eesti noored 1980ndatel».  Alustatakse Neitsitornist, juttu tuleb pöördelistest aegadest 1980. aastate lõpul, mil kohalik noorsugu valitseva nõukogude tegelikkusega enam kuidagi leppida ei saanud.

Tallinna üht populaarseimat kohvikut - Neitsitorni - kasutati 1980. aastatel ka välisturistide toitlustamiseks. Kui hommikul saabusid Inturisti bussid Aleksander Nevski katedraali juurde, olid ka ärikad kohal. Riietus pidi võimalikult hästi turistide grupiga sulanduv - vahetati rublasid soome markade vastu, aeti muudki äri.

Mõned noored elasidki maa all

Punknoorus kogunes Balti jaamas kohvik Moskva ees, Raekoja platsil või Varblase kohvikus. Osa noori olid pärit ka väljaspoolt Tallinnat või lihtsalt kodust lahkunud. Nemad moodustasid Hirvepargi kamba, kes ööbisid Lindamäe ja Harjumäe alustes käikudes. See oli tõeline maa-alune ühiskond oma hierarhia ja mängureeglitega. Leidus noori, kes elasid maa-alustes käikudes mitu aastat järjest.

Bastionikäikudes olid 1980. aastate lõpus veel täiesti heas korras tsiviilkaitse varjendid, koos ventilatsiooni ja kanalisatsiooniga. Ekskursiooni käigus jalutataksegi punknoorte radadel, käiakse «plaadimäel» ehk Harjumäel, vahendatakse mälestusi ning külastatakse bastionikäike, kus otsitakse seintelt sinna kraabitud nimesid ja märke punk-kultuuri hiilgeaegadest ligi 30 aastat tagasi.

Ekskursioon kestab poolteist tundi, giid on ajaloolane ja muusik Tõnu Pedaru. Korraldajad paluvad eelregistreerida aadressil neitsitorn@linnamuuseum.ee või telefonil 6 012 751. Osalemine muuseumipiletiga (täispilet 8 eurot, sooduspilet 4.50 eurot).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles