Teleoperaatori valimiseks varu aega

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Televiisor. Foto on illustratiivne.
Televiisor. Foto on illustratiivne. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Augustis kaovad tavaantenniga tasuta telekanaleid vaatavate inimeste televiisoritest Kanal2 ja TV3. Seniste vaatamisharjumuste jätkamiseks tuleb valida endale uus teleoperaator.

 

«TV3 ja Kanal2 vabalevist kadumine puudutab vaid neid televaatajaid, kes tänaseks ei ole ühegi operaatoriga teenuselepingut sõlminud,» rõhutas Starmani toodete ja teenuste osakonna juht Silver Soomre. «Kindlasti jääb alles ka neid kliente, kes jäävadki vaatama vaid rahvusringhäälingu poolt tasuta edastatavaid telekanaleid, kuid ilmselt sõlmib enamus neist lepingu mõne sobiva teleoperaatoriga,» lisas ta.

Kahe telekanali ärakadumisuudise kõlapinna osas ei ole Starmani inimesed hetkel täheldanud, et piirkonniti oleks huvi teenuse vastu kõrgem või madalam. «Küll aga on päris palju kliente teinud oma otsuse juba tänaseks, sest 1.august ei ole enam kaugel ja ehkki Starman pakub lepingu sõlmimiseks mugavaimat lahendust, kus teenus ja lepingud tuuakse kulleriga tasuta koju, siis on järjekorrad kiired tekkima,» nentis Soomre. «Seda eriti just tehnikute aegade osas, sest kui peaks juhtuma, et kliendil ei õnnestu ühel või teisel põhjusel teenust ise tööle saada, saadab Starman kohale ka tasuta tehniku, kes telepildi tööle paneb.»

Telia Eesti meelelahutuse ja multimeedia valdkonna juht Karl Anton ütles, et kuna TV3 ja Kanal2 vabalevist lahkumise teema on suhteliselt värske, siis pole nad veel täpsemaid ülevaateid klientide pöördumiste kohta maakondade lõikes teinud. «Küll saab öelda, et tänased vabalevi kliendid on asunud otsima uut teleteenuse pakkujat ning osa neist on Telia näol selle juba ka leidnud. See kehtib kogu Eesti kohta ning Järvamaa pole siin erand,» märkis ta. «Pöördutakse peamiselt telefoni teel - selleks on Telial avatud eraldi vabalevi infonumber. Samuti saab Telia pakutavate võimalustega tutvuda eraldi veebilehel.»

Viasati ärijuht Aet Viira selgitas, et Viasati tugevuseks on lisaks paljudele tuntud rahvusvahelistele telekanalitele ka kvaliteetse sisuga omatoodetud kanalid (tõsielu-, filmi- ja spordikanalid), mida on rohkem kui teistel läbi õhu levivatel teleoperaatoritel. «Näiteks saavad spordisõbrad rahvusvahelistele mängudele ja võistlustele kaasa elada Viasat Sport Balticu vahendusel. Tegu on ainulaadse spordikanaliga Eestis, kus otseülekandeid kommenteerivad kohalikud oma ala eksperdid. Lisaks on Viasati pakettides erinevate teemadega HD kanaleid, mis pakuvad teistest digikanalitest oluliselt paremat pildi- ja helikvaliteeti,” täpsustas ta.

Viasati digiTVga saavad liituda kõik, kellel on sobivad võimalused satelliitantenni paigaldamiseks.  Sobivate võimaluste olemasolu aitavad aga kliendi jaoks välja selgitada tehnikud, kes tulevad kliendi juurde kohale. Mingit lisatasu see ei nõua ning kui tõesti peaks juhtuma, et tehniliste võimaluste tõttu satelliitühendust paigaldada ei saa, siis seda ka ei paigaldata ning mingeid lisakohustusi kliendile ei teki. Tegemist on Viira sõnul aga pigem harva esineva erandiga ja Viasati digiTV telepilt jõuab võrdselt hea kvaliteediga igasse Eesti nurka.

Kui inimene elab maapiirkonnas oma majas ning telerivaatamisharjumused on tagasihoidlikud, soovitaks Viasati ärijuht Aet Viira talle paketti Viasat Hõbe, mis sisaldab vähemalt 35 telekanalit. Paketi kuutasu algab 9.99 eurost. Hõbepaketiga liitumine ja tehnika paigaldus on tasuta. Praegu kehtiva kampaania korras saab televaataja nautida teleteenust esimesed kolm kuud tasuta.

Kui mingil hetkel tekib soov näha rohkem telekanaleid, siis saab kõikide operaatorite puhul hõlpsasti põhipaketile tellida juurde lisapakette.

Postimehe tarbijaveeb tarbija24 kirjutas juuni lõpus, et teleoperaatorite kodulehekülgedel esitatud andmete põhjal on maaelanike, kel ei ole kodus ei interneti- ega kaabliühendust, praegusel hetkel võimalik liituda vaid Starmani ja Viasatiga. Internetiühendust omavad või soovivad kliendid ja kaabliühendusega varustatud linnaelanikud saavad valida juba palju rohkemate pakettide vahel.

Iga päev veedab eestimaalane teleri ees enam kui neli tundi.

Amet: Kanal2 ja TV3 vaatamiseks on mitmeid võimalusi

Kanal2 ja TV3 otsus augustis vabalevist lahkuda puudutab ainult neid teleperesid, kes on seni võtnud telepilti vastu oma katuse- või toaantenniga ja tasuta.

Endiselt jäävad antenniga tasuta vastuvõetavaks eesti telekanalid ETV, ETV2, ETV+ ja Tallinna TV, teatas tehnilise järelevalve amet (TJA). Kui televaatajal on soov augustist alates ka Kanal2 ja TV3 vaadata, tuleb liituda mõne teenusepakkujaga.

Telepildi vastuvõtuks on mitmeid tehnilisi võimalusi. Nendest mugavaim oleks jätkata samamoodi oma antenniga vastuvõttu. Selleks, et teler või digiboks tasulised kanalid avaks, tuleb teleri taga või digiboksi ees olevasse pesasse panna vaatajakaart, mille saab teenusepakkujaga liitumisel. Enne tuleb vaadata üle, kas teleril või digiboksil on kaardipesa olemas, sest üksikutel väga vanadel lameekraaniga teleritel ja odavatel digiboksidel ei pruugi seda olla.

Majapidamistes, kuhu sideteenuse pakkujate kaablid ei ulatu, on telepildi vastuvõtmiseks lisaks antennile ka muid võimalusi. Näiteks vaadata telekanaleid mobiilse 4G internetiühenduse, fikseeritud traadita internetiühenduse või satelliittelevisiooni kaudu. Need on mõneti keerukamad lahendused ja nõuavad vastuvõtuks täiendavaid seadmeid, kuid samas pakuvad lisateenuseid nagu videolaenutus või saadete järelvaatamine. Üle interneti levivate teenustega on üldjuhul hinna sees ka internetiühendus, mistõttu on nende hind kallim. Enne liitumist tasub lasta teenusepakkujal kontrollida, kas levi on piisav.

Soodsaimad kuutasud algavad turul alates seitsmest eurost ja kallimad lisateenustega paketid ulatuvad paarikümne euro kanti. Ka nutiseadmete abil on võimalik telepilti vaadata, kui valida vastav lisateenus.

TJA soovitab televaatajatel liitumisega mitte kiirustada, vaid tutvuda eelnevalt pakkumiste ja hindadega. Eriti võiks pöörata tähelepanu sellele, kas liitumisel on vaja täiendavaid seadmeid ja kuidas toimub nende eest tasumine, lisaks ka lepingu lõpetamine ja sellega kaasnevad võimalikud kulud.

Eestis on Emori andmetel kokku hinnanguliselt 560 000 teleperekonda, kellest 65 000 kasutab Levira Tasuta TV-d ehk tegu on klientidega, kellel lisaks vabalevile pole muid võimalusi teleri vaatamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles