Eestlased söövad liiga palju liha

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grillitud avokaado sobib liha kõrvale salati asemikuna.
Grillitud avokaado sobib liha kõrvale salati asemikuna. Foto: Today/Shutterstock

Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu valis toidukaupade hulgast 150 toodet, mille kasulikkust kipuvad eestlased alahindama ning seetõttu ei satu need toiduained just sageli ka toidukorvi. Rimi lettidelt leiab tervisele kasulikud toiduained üles sildi „Rimi toitumisnõustaja soovitab“ järgi.

 

„Eesti inimese toidupüramiid on kahjuks tagurpidi, kus püramiidi alumise osa ehk vundamendi moodustavad sageli erinevad lihatooted, maiustused ja magustatud joogid – need toiduained ei  ole vajalikud organismi baasvajaduste rahuldamiseks. Liiga vähe süüakse teraviljatooteid, köögivilju, puuvilju, marju ning üldse ei armastata seemneid ja pähkleid – kõik nimetatud toiduained kuuluvad tegelikult toitumispüramiidi alumisse otsa ehk sinna, mis märgivad organismi põhivajadusi. Ilmekalt tulevad ebatervislikud toitumisharjumused välja rahvastiku toitumise viimasest uuringust (2014), mida on „Toitumisnõustaja soovitab“ toiduainete valikul 100% arvesse võetud,“ rääkis Katri Merisalu. „Toitumisnõustaja soovitatud nimekirjast leiab  palju erinevaid pähkleid ja seemneid, täisteratooteid, köögi- ja puuvilju ning kaunvilju. Kõik „Toitumisnõustaja soovitab“ tooted sobivad nii lastele, teismelistele, täiskasvanutele kui eakatele.“

„Eestlane sööb väga palju liha – sinke-vorste, viinereid, sardelle, peekonit, suitsuliha ja kõiki muid variante, mis on tehtud töödeldud lihast. Paljud neist lihatoodetest sisaldavad liigselt maitsetugevdajaid, suhkrut ning soola. Kindlasti tuleks lugeda hoolikalt lihatoodete pakendeid, eriti peaks seda tegema need inimesed, kel on kaaluprobleemid või mõni südame-veresoonkonna haigus,“ märkis Katri Merisalu.

„Ühtegi sellist toodet, mis sisaldab lisatud suhkrut, toitumisnõustaja soovituste hulgast ei leia – suhkur  ei kuulu ühtegi vajalikku toidugruppi. Puuviljadest ja marjadest saadav fruktoos on meile täiesti piisav. Aina rohkem näen oma töös inimesi, kellel on suhkrusõltuvus ning sellest tulenevad terviseprobleemid. Samuti peaksid lapsevanemad oma lastele andma vähem maiustusi ja magustatud jooke. Väikelaste puhul peaks see olema lausa keelatud,“ lisas Merisalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles