Päästeamet: soovime kõigile ohutut ja kaunist jaanipüha

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune Saarepeedi jaanituli.
Mullune Saarepeedi jaanituli. Foto: Valdo Ots

Jaanipäeval on oluline silmas pidada kõiki ohutusnõudeid, nii vee- kui tuleohutusnõudeid. Jaanipäev on eestlaste jaoks püha, kus ollakse väljas, metsas, tehakse lõket ja minnakse veekogudele. Et jaaniaeg mööduks turvaliselt, kutsub Päästeamet  inimesi üles ohutult käituma – tegema ohutult lõket ja kandma veekogule minnes päästevesti.

 

Olenemata ujumisoskusest, soost või vanusest, tuleb veesõidukis alati päästevesti kanda. Hoolitse, et päästevesti kannaksid ka sinu kaaslased. Veesõidukiõnnetused juhtuvad pea alati ootamatult ning paadis päästevesti kandmine peaks olema sama loomulik kui autos turvavöö kinnitamine.

Veekogu ääres viibides hoia oma sõpradel ja lähedastel silm peal ning ära lase neid purjus peaga vette. Alkoholi mõjul kaob ohutunne ja sellises olukorras minnakse tihti end veekogusse värskendama, ujuma või oma võimeid proovile panema. Alkoholi tarvitanud inimest võivad tabada koordinatsioonihäired, ta ei tunneta veetemperatuuri ning kipub oma ujumisoskust üle hindama. Suuremas seltskonnas on oluline, et oleks keegi, kes suudab oma kaaslastel silma peal hoida.

Jaanilõkke tegemisel pea silmas, et see on hoonetest vähemalt 15 meetri ja metsast vähemalt 20 meetri kaugusel ning ei asuks kõrgepingeliinide lähedal. Lõkke tegemisel jälgi tuule tugevust ja tuule suunda, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalidele või lõkke tegemisega kaasnev suits ei häiriks naabreid. 

Jälgi, et puu või söega köetav grillahi oleks hoonest vähemalt viie meetri kaugusel. Neile, kes otsustavad jaanipühad veeta korteris, tuletame meelde, et rõdul tohib grillida vaid selleks ettenähtud gaasigrilliga. Metsas tohib tuld teha ja grillida vaid selleks ettenähtud kohtades, eelistades võimalusel kattega lõkkekohti, mida leiab näiteks RMK puhkealadelt.

Nii lõkke tegemisel kui grillimisel tuleb metsas, maastikul kui ka koduaias järgida tuleohutusnõudeid. Viimane pidutseja või grillija peab kandma hoolt selle eest, et tuli saaks kindlalt kustutatud. Lõkkejääkide summutamiseks sobib hästi näiteks pangetäis vett või liiva.

Kodulõkete tegemisest päästeteenistust teavitama ei pea, kuid tuleohutusnõudeid tuleb silmas pidada igal juhul. Avalikel üritustel lõkete tegemine peab olema kooskõlastatud päästeasutusega.

Hoia kindlasti käepärast laetud mobiiltelefon, et saaksid vajadusel numbrilt 112 abi kutsuda. Loodusesse minnes tee endale selgeks oma täpne asukoht, sest abi saabumise kiirus sõltub teejuhiste täpsusest. Lõkete tegemise, grillimise ja muude tuleohutusalaste küsimustega võib pöörduda päästeala infotelefoni 1524 poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles