Ennustajavõimega kunstnik

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonhard Lapin oma värskeima teosega “Masinate tempel”.
Leonhard Lapin oma värskeima teosega “Masinate tempel”. Foto: Urmas Luik

Masinateema on aasta lõpus 70 aasta juubelit tähistavat Leonhard Lapinit huvitanud juba 1970ndatest, ajast, kui paljud tema mõttekäigud veel ulmelised tundusid. “Tuleb leppida sellega, et meil on uus maailm: inimese loodud tehnoloogiamaailm, mis on küllalt iseseisev,” selgitab Lapin näituse kontseptsiooni. Ja tõepoolest, tehnoloogiat võib tänapäeval märgata kõiges.

Lapin selgitab, kuidas isegi loomad võivad muutuda masinaks. Suurfarmides elavaid geneetiliselt muundatud sigu, kanu või veiseid on tema sõnutsi masinate abil moondatud ja looduses sureksid nad välja. “Siin on selliseid asju ette ennustatud,” räägib Lapin oma töödest.

Hoonedki näivad nüüdisajal kui masinad. “Me ei saaks seal üldse liikuda, kui seal poleks lifti, ventilatsiooni, kütet ja elektroonilisi seadmeid. Vaadake suuri kaubamaju: need ei saaks enam hakkama masinate ja tehnoloogiata. Ega see ole enam mingi keskaegne kauplus,” mõtiskleb kunstnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles