Hotell Victoria lugu

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hotell Victoria naaber on Sütevaka humanitaargümnaasiumi ajalooline hoone. Kvartali ilme on viimaste aastatega paranenud, aga teha saab veel mõndagi.
Hotell Victoria naaber on Sütevaka humanitaargümnaasiumi ajalooline hoone. Kvartali ilme on viimaste aastatega paranenud, aga teha saab veel mõndagi. Foto: Ardi Truija

Juunis 1997 hakkas rulluma hotell Victoria erastamise pikk lugu. Teema pakkus huvi isegi üleriigilisele meediale, kuna asjaga oli väidetavalt seotud mõnigi toona laiemalt tuntud tegelane. Pärnu puhul on aga huvitav see, et Victoria oli esimene Eesti-Rootsi hotellinduse ühisprojekt.

1991. aastal moodustati hotelli majandamiseks Eesti-Rootsi ühisfirma Perwin. Väidetavalt tuli pea kogu renoveerimiseks vajalik raha rootslastelt. Eurooplasele sobivat majutust suutis pakkuda vaid uuendatud ja välismaise hõngu saanud Victoria. Hotell Pärnu oli ajastu arusaamade kohaselt veel üpris nõukogulik.

Kui rootslased olid tööga ühele poole saanud, anti hotellile Rootsi kroonprintsessi auks Victoria nimi. Kohalikele klappis see küll, kuna varem oli asutuse nimi Võit. Hotellis oli 23 numbrituba. Rootslased taandusid Victoriast 1998. aastal, mil hakkas tunda andma esimene Eesti taasiseseisvumisjärgne majanduskriis, aga ilmselt häiris neid hotelli erastamise käikki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles