Need haigused ei tapa, aga piinavad inimesi

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti reumaliidu juhatuse liige ja Pärnu haigla reumaõde Kersti Ossaar sõnas, et luu- ja liigesehaigused kimbutavad noorigi.
Eesti reumaliidu juhatuse liige ja Pärnu haigla reumaõde Kersti Ossaar sõnas, et luu- ja liigesehaigused kimbutavad noorigi. Foto: Gertrud Alatare

Tihti arvatakse, et luu- ja liigesehaigustega, mida rahvakeeli kutsutakse reumaks, on hädas keskealised ja vanemad inimesed, ent need tõved kimbutavad ka noori. “Need haigused ei tapa, aga piinavad inimest,” nentis Pärnu haigla reumaõde ja Eesti reumaliidu juhatuse liige Kersti Ossaar.

Ossaar lausus, et kuigi rahva seas kasutatakse mõne luu- ja liigesehaiguse puhul tihti sõna “reuma”, ei ole tegelikult sellenimelist haigust olemas. “Inimesed kasutavad seda, kuna nii on mugav öelda, ent tegu on reumaatiliste ehk luu- ja liigesehaigustega, mida on teada pea 200,” seletas ta.

Kui keskealistel ja vanematel inimestel võib esineda nii kroonilist liigesepõletikku ja pikaaegsest raskest füüsilisest tööst või suurest koormusest liigesekulumust ehk artroosi, on noorte seas kõige sagedasem haigus krooniline liigesepõletik ehk reumatoidartriit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles