Vana mööbel saab puhastamisega värske ilme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Kui kodus leidub vana mööblit, mis kordategemist, vahel vaid värskendamist vajab, ei olegi alati vaja restaureerijat otsima hakata. Ettevõtlik inimene saab väiksemate parandustöödega ise hakkama ja tihtipeale selgub, et mööblieseme puhastamisest täiesti piisab, et sellele värskem ilme anda.

 

„Vana mööblieseme veega puhastamine on selle värskendamise esimene samm,” ütleb mööblirestauraator Tõnu Vainküla. Nimelt veega puhastamine, mitte pesemine.

Määrdunud puitmööbli võib tema sõnul üle käia kerge pesuvahendi ja veega. Õrnalt käsnaga niisutades ja õrnalt nühkides. Kõige neutraalsem pesuvahend on vette lahustatav tavaline pruun majapidamisseep. Eseme niisutamisega saab spoonitud asjal kindlaks teha ka parandamist vajavad kohad. Selleks tuleb ese kergelt märjaks teha ja mõneks ajaks seisma jätta. „Parandust vajavad kohad hakkavad kindlasti spooni kergitama või punnitama,” õpetab restauraator.

Tugevad plekid tahavad keemiat

„Kui plekid mööbli pinnal on tugevamad, tuleb siiski keemiat kasutada. Näiteks lakitud poleeritud pindu võib puhastada poleeri puhastusvahendiga Carnosol. Tugevalt siiski hõõruda ei tohi – see rikub vana viimistlust. Kui poleervahendist pole abi, tuleb kasutada kangemat kraami – tehnilises piirituses väga õrnalt niisutatud puhast lappi, soovitatavalt valget, et oleks näha, kas ja kui intensiivselt mustust eralduma hakkab. Vatti kasutada ei tasu, sest sellest eralduvad ebemed võivad pinnale kleepuda,” juhendab Tõnu Vainküla.

Jälle tuleb lapp teha vaid kergelt niiskeks, mitte märjaks. „Mitte mingil juhul ei tohi midagi mööda mööblieset alla voolata!” hoiatab restauraator. „Ühtlase tulemuse saamiseks võib kogu eseme kergelt piiritusega üle hõõruda. Kui aga lisaks plekkidele on mööblitükil hulga kriime, tuleb sellegipoolest pind üle lihvida.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles