Huvilised on oodatud Narva vangilaagri kalmistut korrastama

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmistu. Pilt on illustratiivne.
Kalmistu. Pilt on illustratiivne. Foto: Sirje Lemmik / Valgamaalane

Euroopa Ajalooliste Kalmistute Assotsiatsioon ASCE korraldab 29. maist kuni 4. juunini Euroopa kalmistuid tutvustava nädala. Erinevad linnad ja kogudused, vabaühendused ja ülikoolid üle Euroopa tutvustavad kalmistute rikkalikku kultuuripärandit, sealset arhitektuuri ja kunstimälestisi, kalmistutel puhkavaid silmapaistvaid isikuid, aga ka tundmatuid sõdureid ja nimeta matuseid, I ja II Maailmasõjas hukkunuid ning juhitakse tähelepanu praeguseks unustatud kalmistutele.

Euroopa Ajalooliste Kalmistute Assotsiatsiooni liige Eesti Muinsuskaitse Selts tutvustab Euroopa kalmistunädala raames 2. juunil avalikkusele vähe tuntud Narva vangilaagri kalmistut.

Kalmistule maeti Narva koonduslaagris ITL-1 aastatel 1944 – 1955 surnud kinnipeetavaid. Lisaks eestlastele oli vangide hulgas ka ukrainlasi, valgevenelasi, moldovlasi, tšehhe, sakslasi ja teiste rahvuste esindajaid. Suure osa kinnipeetavatest moodustasid haridustegelased, kunstnikud, muusikud, diplomaadid, arstid. Laagri kalmistule on maetud hinnanguliselt 1000 inimest. Ei ole teada, kui palju oli nende hulgas ukraina vastupanuvõitlejaid, meie metsavendi, küüditamise eest metsa pagenuid, kolhoosi astumisest tõrkunud vanureid. Maeti nimetutesse haudadesse, mis tähistati vaid rea numbriga.

Eesti Muinsuskaitse Seltsi algatusel ja koostöös Narva Linnavalitsusega on alates 2006. aastast vangilaagri kalmistul vabatahtlikud igal kevadel teinud heakorratalguid, kalmistu tähistati infotahvlitega. Siiski pole sõja lõpu järgset olukorda vangilaagrites ja nende kalmistutel uuritud – terve periood Eesti ajaloost on justkui maha vaikitud. Narva vangilaagris hukkunud väärivad mäletamist, nende surmad uurimist ja kalmud tähistamist. Eesti Vabariigi 100 sünnipäeva lävel ei tohi me unustada pikka perioodi oma ajaloos - ENSV kinnipidamisasutustes aastatel 1944 – 1955 hukkunuid.

Olete oodatud 2. juunil Narva, kus korrastame unustatud vangilaagri kalmistut: võtame võsa, korjame kokku risu ja oksi, kaevame kraavi, istutame lilli. Kõneleme kalmistu ajaloost ja tutvustame seda, mis praeguseks selle kalmistu kohta teada on.

Tallinnast väljub buss Narva 2. juunil kell 9 Mere puiesteelt. Palume tulekust teada anda helle@muinsuskaitse.ee või 6412 522 ja 53 494304.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles