Millised on pensionieas töötamise plussid ja miinused?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanas eas töötamist tuleb vastavalt enda elustiilile kaaluda.
Vanas eas töötamist tuleb vastavalt enda elustiilile kaaluda. Foto: Fabrice Michaudeau/PantherMedia/Scanpix

Ühiskond üldjuhul soovitab meil kõrgemas eas elu rahulikumalt võtta. Pensionile jäädes on meil võimalus mõelda järele, mida oleme saavutanud ja minna maailma vaatama või veeta aega perega.

Mõned inimesed siiski tahavad veel ka 70-, 80- või 90-aastaselt töötada, kuigi enamikes riikides saab pensionile 60–65 eluaasta vahel, kirjutas CNN. Enamik uuringuid siiski näitavad, et aja maha võtmine ei pruugi su tervisele parim olla.

«Kõige pealt on nn mesinädalate aeg, kui pensionile jääjad kasutavad võimalust reisimiseks ja lastelastega aja veetmiseks, kuid see kõik saab ühel hetkel läbi,» ütles gerentoloog Karl Pillemer. «Inimesed, kes seovad ennast tööga surevad statistika järgi hiljem.»

Samas aga rõhutas gerentoloog, et vanas eas töötamisest on kasu siis, kui see on valik on tehtud vabatahtlikult, mitte majanduslikust olukorrast tingituna. «Inimestele, kes töötavad vajaduse pärast veel hilises eas, on mõju hoopis vastupidine,» ütles ta.

Ole sa 70, 80 või 90, siin on mõned hilises eas töötamise plussid ja miinused.

Pluss: sotsiaalne kuuluvustunne

Iga päev või mõned korrad nädalas töö juures käimine hoiab ära vanaduses esineva isolatsiooni ehk selle asemel, et kodus istuda, kohtud sa päevast päeva inimestega ja suhtled nendega. Järsk töökaaslastest eemaldumine võib isegi kaasa tuua vaimseid probleeme. Ühtlasi on pidevas suhtluses olevatel inimestel ka väiksem kalduvus dementsusele.

Pluss: majanduslik toimetulek

Vanas eas töötamine lahendaks nii mõnegi rahalise probleemi. Kui sul pole varem piisavalt sääste kõrvale pandud, siis ei ole töötades tarvis ka millegi pärast muretseda. Ühtlasi ei pea sa mõtlema sellele, kas elada pensionipäevast pensionipäevani ära.

Vaba raha võimaldab näiteks süüa tervislikumalt, otsida endale tegevusi, mis paneks sind liikuma ja muud sellist. Vaba raha võimaldab sul paremini elada.

Pluss: eesmärkide sihtimine

Inimesel on juba looduse poolt antud tunne, et ta tahab vajalik olla, et tal on eesmärke vaja, mille poole püüelda, sest muidu jääb inimene üksikuks ja tal võib tekkida depressioon. Selline eesmärgipärane käitumine võib vanematel inimestel olla tingitud ka eelkõige ellujäämisinstinktist – selleks, et elada, oleks tarvis midagi teha.

Pluss: füüsiline heaolu

Üldiselt on niimoodi, et inimesed, kes ei tööta, ei hoia ennast tegevuses, ei tunne end mõne aja pärast enam hästi. Tööl käies hoiad sa mingil määral üleval ka oma füüsilist aktiivsust, kasvõi sellega, et ei istu terve päeva kodus, vaid lähed tööle ja tuled sealt koju tagasi ning tõenäoliselt liigud ka töö juures ringi.

Paigalpüsivamate töökohadega on füüsilist aktiivsust keerukam saavutada, kuid mitte võimatu.

Miinus: sundolukorras töötamine

Nagu eelnevalt ka mainitud, siis see, kui sa tahad tööd teha erineb täielikult sellest, kui sa pead tööd tegema. Viimasel on vanema inimese tervisele tõenäoliselt negatiivsed tagajärjed. Igapäevane mõtlemine, kas tuled ots-otsaga kokku ja et pead pere ülalpidamiseks tööl käima ei too head nahka.

Miinus: erinevus abikaasast

Koos vanaks elades võib ühe inimese huvi olla edasi töötamine ning teisel puhkamine. Praeguste uuringute kohaselt on halb kooslus see, kui naine töötab edasi, aga mees otsustab puhkusele jääda. Muidugi oleneb kõik lõpuks inimestest ja nendevahelisest kokkuleppest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles