Lihavõtte traditsioonid: hõrgutiste söömine ja värvilised laudlinad

Sirje Rekkor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihavõtetel on kombeks mune värvida.
Lihavõtetel on kombeks mune värvida. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Lähenemas on kristliku maailma üks olulisemaid pühi – ülestõusmispühad. Piiblilegendi kõrval on see seotud ka kevadega, mis sümboliseerib elu võidukäiku ja looduse taassündi. Ühtlasi lõpeb pikk paastuaeg ja taas võib endale lubada hõrgutisi, millest paastuajal hoiduda tuli.

Traditsiooniliselt on selle pühaga seotud kindlaid toiduaineid ja sööke. Näiteks on lihavõttelauale sobivaks peetud kõiki muna- ja kohupiimatoite, sealhulgas muna ja kohupiima sisaldavaid salateid, magustoite ja küpsetisi. Samuti sobivad pühadelauale vasika-, jänese- ja küülikulihatoidud, aga ka kalatoidud ning põrsa-, kana- ja lambalihast tehtud söögid. Kevadpühade toidud on ka pudrud, saiad, pirukad, koogid.

Valik on otsata suur. Siiski on mõned toidud, mis on enam levinud ja mida väga paljudes peredes nende pühade aegu valmistatakse ja meeleldi süüakse.

Meie peres kuulub nende hulka kindlasti pasha. Olen katsetanud erinevaid pasharetsepte ja pidama jäänud 1940. aasta naisteajakirjas «Taluperenaine» avaldatud retsepti juurde, seda veidi kohendanud ja kaasajastanud. Tegemist on keedetud pashaga, mis meie pere arvates maitseb paremini kui keetmata pasha. Muidugi värvime ja koksime traditsiooniliselt kõigi nelja põlve esindajatega mune.

Lihavõtte hommikueine

Kui alustada lihavõtte hommikueinest, siis sobivad lauale traditsioonilise sõira ja pasha kõrvale ka näiteks kohupiimapallid, kohupiimakaste või kohupiimakotletid, tuntud ka kui sõrnikud. Samuti sobib puder, näiteks traditsiooniliseks kevadpüha toiduks peetud urvapuder. Lihavõttepühade hommikumenüüs on keedetud munade kõrval väga levinud ka munatoidud, näiteks omlett, munahüüve ja -puder.

Paljudes peredes on kombeks alustada hommikusööki värvitud munade koksimise rituaaliga, et enne sööma asumist välja selgitada, kelle muna kokkulöömisel terveks jääb. Vanasti ei tohtinud võidumuna omanik seda ära süüa, vaid pidi ootama tugevamat vastast. Samuti arvati vanasti, et mida kirjum muna, seda parem, kirjumad munad pidada rohkem õnne tooma.

Lihavõtte lõunaeine

Kui hommikul mune söödud küll, siis võib lõunaeineks eelroana pakkuda näiteks värsket salatit, pearoaks küüliku-, kana- või vasikalihapraadi ning magustoidu teha kohupiimast. Kui aga hommikusöögilaual on rõhk olnud kohupiimatoitudel, võib lõunaseks eelroaks olla mõni muna sisaldav salat, näiteks omletisalat või siis magusroaks mõni tore muna-piimamagustoit, kas siis lumepallisupp, bubert või sametsupp.

Kui pühade aegu külalisi võõrustada, võib neile pakkuda munasuupisteid, kõik armastavad näiteks täidetud mune või munavõid. Munavõid võib pakkuda külma suupistena näiteks koos karaskiga või sooja suupistena koos keedukartulitega. Ka sõir sobib külalistele eelroaks, näiteks koos karaskiga. Magusaks suutäieks sobib hästi kohupiima- või juustukook.

Pidulikuma kattega laud

Lihavõttepäeva hommikul, aga miks mitte ka lõuna ajal või kui on oodata külalisi, võiksime perele katta veidi pidulikuma ja pühadetemaatilise laua.

Et traditsioonilised lihavõttepühade värvid on kollane ja rohuroheline, võiks näiteks just nendes värvides laudlina valida. Ka valge laudlina on alati omal kohal, kuid lihavõttepühade aegu sobib kasutada just kirjut lauakatet. Eriti pidulik on tikitud, heegeldatud või kootud lina.

Lina asemel võib laua katta ka temaatiliste linikutega, mis pannakse iga sööja kohale. Võib laudlina ja sellele asetatud linikuid koos kasutada või kombineerida kahte eri värvi ja suuruses laudlina.

Salvrätid, mis pidulikumal laual kindlasti peaksid asetsema, tuleks valida laudlinaga sobivat värvi. Enamasti kasutatakse tänapäeval pabersalvrätte, hommikulaual väiksemaid, lõunalauas suuremaid. Kui majapidamises on kaunid riidest salvrätid olemas, on nüüd need kohane välja kraamida ja laua uhkuseks panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles