Sotsiaalkaitseminister kutsus üles looma eakate nõukodasid

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Eile alanud kahepäevasel kohalike omavalitsuste koolitusüritusel – linnade ja valdade päeval avakõnega esinenud sotsiaalkaitseminister Kaia Iva kutsus kõiki omavalitsusi üles looma eakate nõukodasid.

„Omavalitsuste ühinemisel tekkiv vald ja linn on suurem, esialgu kindlasti ka anonüümsem ja võõristustki tekitav. Igakülgne koostöö erinevate piirkondade, vanuserühmade ja tegevussektorite vahel on hädavajalik, et ühinemise valudest kiiresti üle saada ja edukalt koostöös toimida,“ sõnas minister oma kõnes.

Nõukojad keskenduksid eakate heaolu tagamisele ning nende huvide esindamisele kõigi omavalitsuse otsuste juures. Milline oleks iga nõukoja täpne roll, seda otsustaks omavalitsus ise.

Eakate nõukodade loomise vajaduse omavalitsuste juurde on omaaegne Isamaaliit välja käinud juba 2004. aastal, mil toodi eeskujuks Norrat. Ka Soomes on seesuguseid nõukodasid moodustatud juba üle 20 aasta. Eestis paistavad silma nii Viljandi kui Tartu linn, kus volikogude tööle ka seeniorid oma aktiivse panuse annavad.

Piirkondades, kus selline nõukoda on juba loodud, on nad aidanud testida erinevaid otsuseid, jagada infot ja aidanud kaasa infovälja ühtlustamisele.

Ministri sõnul edendavad sellised nõukojad osalusdemokraatiat ja aitavad teha kvaliteetsemaid otsuseid.

„Koostöö suure elukogemusega kodanikega aitab teha paremaid ja läbikaalutumaid otsuseid. Piirkondades, kus selline nõukoda on juba loodud, on nad aidanud testida erinevaid otsuseid, jagada infot ja aidanud kaasa infovälja ühtlustamisele. Eriti oluliseks muutub eakate laiem kaasamine pärast omavalitsuste ühinemist, me peame olemasolevat kompetentsi targalt kasutama, mitte kõrvale jätma,“ selgitas minister Iva oma ettepanekut.

Linnade ja valdade päevad toimuvad sel aastal juba 13. korda, mess-konverentsi raames toimub kahel päeval arvukalt seminare, teematutvustusi  ja mitmeid diskussioone erinevatel aktuaalsetel teemadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles