Valuravi patsientide hulk on kasvanud

, Ida-Tallinna keskhaigla kommunikatsioonispetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anestesioloog ja Eesti Valu Seltsi president dr Boris Gabovitš
Anestesioloog ja Eesti Valu Seltsi president dr Boris Gabovitš Foto: ITK

Ida-Tallinna Keskhaiglas tegutseb valuraviteenistus, millel möödub selle aasta lõpus esimesest vastuvõtust 10 aastat. Anestesioloog ja Eesti Valu Seltsi president dr Boris Gabovitš kinnitab, et haiglas on olemas kõik võimalused, et inimese valu põhjus välja selgitada.

Valu on inimese kehale koormav, ebameeldiv ning vähendab pikaajaliselt kahtlemata ka elukvaliteeti. Dr Boris Gabovitš kinnitab, et just valu põhjustele jälile jõudmiseks ning valu leevendamiseks haigla valuravikabinet töötabki. Inimesed ei tohi valu kannatada.

Patsiendid ütlevad talle tihti: „Jumal kannatas ja meie peame kannatama“. Piiblit on uuritud igatepidi ja igas keeles, aga sõna valu pole seal kordagi mainitud. Seal mõeldakse kannatuste all midagi muud.

Lahenduseks ei ole ka iseseisvalt suurte koguste valuvaigistite võtmine. Apteegist iseseisvalt ostetud valuvaigistid kõlbavad vaid esmaabiks.

„Kui valu on inimest vaevanud pidevalt juba pool aastat, võib öelda, et tegemist on kroonilise valuga ning siin on kindlasti vaja spetsialisti abi. Mõne valu korral isegi varem, operatsioonijärgne valu mis kestab üle kahe kuu, on juba krooniline,“ rääkis dr Gabovitš.

Meie eesmärk seisneb selles, et inimene osaleks aktiivselt igapäevases elus ja elaks valuvabalt.

Ta lisab, et  kroonilist valu on lihtsam ennetada, kui pärast ravida terve elu. Kõige lihtsamaks ennetamise viisiks on õigeaegne ja korralik ägeda valu ravi, mis võimaldab paljudel juhtudel, kroonilise valu tekkimist ära hoida. Kahjuks mitte alati. Mida varem alustada valu raviga, seda suurem on tõenäosus, et me saame temast jagu.

Tihti, kuid mitte alati, kaasneb krooniline valu mõne teise haigusega. Tulenevalt ühiskonna vananemisest ja sellega seotud krooniliste haiguste kasvust on viimastel aastakümnetel kasvanud ka valuravi patsientide hulk. Valu Seltsi presidendi sõnul on peamiseks eesmärgiks inimeste elukvaliteedi parandamine.

„On haigusi, mida meil õnnestub välja ravida, kuid on ka neid, mida välja ravida ei ole võimalik. Meie eesmärk seisneb selles, et inimene osaleks aktiivselt igapäevases elus ja elaks valuvabalt,“ tõdes dr Gabovitš.

Kõige sagedasemateks kaebusteks on valuraviarsti sõnul selja-, liiges ja vähivalud ning fibromüalgia. Selliste kaebustega abi otsivate inimeste hulk on üha kasvamas, sagedasti ka noorte patsientide arvelt.

„Mitmed kroonilised valud, eriti noorte seas, saavad sageli alguse eluviisist. Vähene füüsiline aktiivsus ja sellest tulenevad nõrgad lihased, ebatervislik toitumine ja ülekaal, sundasendis arvuti taga istumine jne loovad eeldused hilisemate valude tekkeks,“ selgitab Gabovitš.

Tänavu 5. detsembril möödub 10 aastat päevast, mil Ida-Tallinna Keskhaiglas avati valukabinet. Esimene patsient valuraviarsti vastuvõtul käis juba 2007. aasta märtsis. Valuteenistuse järjepidevust ilmestab tõsiasi, et patsient, kes oli 2007. aastal esimeste patsientide hulgas, on tänaseni dr Gabovitši püsipatsient.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles