Monika Haukanõmm: erihoolekandes valitseb ebavõrdsus

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Haukanõmm.
Monika Haukanõmm. Foto: Erik Prozes

Riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesinaine Monika Haukanõmm esitas täna Vabaerakonna fraktsiooni nimel arupärimise sotsiaalkaitseministrile, milles kritiseeritakse eraalgatuste diskrimineerimist erihoolekande arengurahade jagamisel ning teenuste kättesaadavuse näitajatega manipuleerimist.

„Eestis on suudetud luua isiklikuma lähenemisega ja kaasaegseid kodusarnaseid erihoolekandeasutus, kus abivajajatel on oluliselt parem olla kui nõukogude ajal loodud kombinaathooldekodudes. Praegune ja eelmine valitsus ei ole ilmselt erihoolekande hajutatuse ja individuaalsuse eeliseid lõpuni mõistnud, sest valdkonna arengule antava Euroopa raha puhul eraalgatusi diskrimineeritakse, seades teenusepaikadele 300 elaniku nõude või vabastades ühe organisatsiooni omaosaluse maksmise kohustusest. Riigi asutatud AS Hoolekandeteenused saab omafinantseeringu katmiseks riigitoetust, teised taotlejad aga ei saa, kuigi nemadki peavad täitma nõudeid ja pakkuma head teenust,“ ütles Riigikogu liige Haukanõmm.

Monika Haukanõmme sõnul tuleb 2020. aastani Euroopa struktuurfondide toetusi summas 47,8 miljonit eurot kasutada kogukonnapõhise teenuse osutamise tagamiseks.

„Ilma taotlejate võrdse kohtlemiseta jääb domineerima üks riigi aktsiaselts ehk süsteemi vundament jääb endiselt ajale jalgu. Tagatud peab olema teenuste ja pakkujate mitmekesisus, et leida igale abivajajale sobivaim koht ja toetusviis. Uutele loodavatele kohtadele peab suunama inimesed kes kodudes enam toime ei tule või kelle hooldamisest on lähedased lausa murdumas.”  

„Lausa ärevaks teeb aga see, et avalikkust eksitatakse näitajatega. Sotsiaalkindlustusameti andmetel on erihoolekandes 7026 teenuskohta, millest on aga tänavu eelarvelisest kaetud kõigest 5546 kohta. Riik plaanib rahastada ainult neid teenusekohti, mis olid täidetud seisuga 1. veebruar 2017. Avalikkusele saadetakse eksitavaid signaale teenusekohtade arvu kohta, kui nendest ei ole tegelikkuses tervelt 1480 kättesaadavad.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles