Oodatakse nippe ja lugusid suhkrutarbimise vähendamiseks

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oodatakse erinevad retsepte koos piltidega, kus suhkrut, mett või siirupit on mõne muu koostisosaga asendatud.
Oodatakse erinevad retsepte koos piltidega, kus suhkrut, mett või siirupit on mõne muu koostisosaga asendatud. Foto: SCANPIX

Lääne-Viru maavalitsus ja Harju maavalitsus kutsuvad osalema veebikogumiku „Toidupüramiidi tipp“ koostamisel, et kokku panna veebiväljaanne, millest leiab põnevaid retsepte, nutikaid soovitusi ja kasulikke kogemusi suhkrute tarbimise vähendamiseks.

Lääne-Viru maavalitsuse tervisedendaja Kaidy Aljama sõnul on oodatud erinevad retsepte koos piltidega, kus suhkrut, mett või siirupit on mõne muu koostisosaga asendatud. Kui edastatav retsept ei ole saatja enda poolt kokku pandud,  siis tuleks saatmisel lisada viide allikale.

„Selleks, et teised saaksid hiljem katsetusi järele teha, võiks retseptis sisalduda lisaks kasutatud toorainete täpsetele nimetustele ja kogustele, ka valmistamise lühikirjeldus,“ selgitas Aljama.

Hea on, kui kogused tuuakse grammides (sobib ka tükkides, supilusikates), kuid kindlasti peab olema puhastatavatel toorainetel (nagu näiteks köögiviljad) juures märkus, kas toodud kogus on esitatud puhastamata või puhastatud tooraine kohta.

Lisaks oodatakse ka inimeste kogemusi teemal, miks otsustasid muuta oma toidusedelit? Kust saad toitumise (eriti just lisatavate suhkrute) kohta infot? Kuidas kontrollida magusaisu ‒ kokkulepped, asendustegevused, traditsioonid?

Retsepte, nippe ja  persoonilugusid ning pilte oodatakse hiljemalt 13. märtsiks e-posti aadressil kaidy.aljama@laane-viru.maavalitsus.ee või nele.kunder@harju.maavalitsus.ee.

Kuigi kogumiku koostamise fookuses on suhkur, siis vaadatakse toitumist tervikuna koos liikumisega, samuti annavad soovitusi Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi ning personaaltreener Sven Hõbemägi. Osalejate vahel loositakse auhindu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles