Südamearst: pool tundi reibast kõndimist muudaks palju

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
19. aprillil algab ärvejooksu- ja kepikõnnisari.
19. aprillil algab ärvejooksu- ja kepikõnnisari. Foto: Marko Saarm / Sakala

Südamearst Margus Viigimaa sõnas „Huvitaja“ saates, et eestlaste südametervisega on viimastel aastatel lood ühe paremini. Kui võrrelda rohkem kui 20 aasta taguse ajaga, on südamehaiguste osakaal vähenenud poole võrra. Et toona oli siiski olukord üsna hull, ei anna praegused andmed siiski põhjust rõõmustamiseks.

Südamearst Margus Viigimaa
Südamearst Margus Viigimaa Foto: Mihkel Maripuu

Sõbrapäeval, kui paljud mõtlevad oma südamesõpradele, soovitas Viigimaa mõelda ka oma ühele väga olulisele sõbrale ehk oma südamele.

„Südamele ei meeldi, kui me vihastame või kui me kurvastame,“ põhjustavad tema sõnul negatiivsed emotsioonid kuhjudes südamehaiguseid.

„Pinget peab elus olema, aga kõik peab olema tasakaalus,“ lisas ta ja tõi näiteks, et kehaline tegevus tasakaalustab stressirohkel ajal vaimset pinget.

„50% oleneb sellest, kuidas me ise käitume,“ tõi Viigimaa välja tõestatud fakti, kuidas oma südant hoida. Nii võib ka natuke kõrgem vererõhk või kõrgem veresuhkur aastate lisandudes mõjutada südame tervist väga oluliselt. „Kui oleks pool tundi reibast kõndimist päevas, oleks suur osa südamest hoitud ja kaitstud.“

Kuula saadet SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles