Dieedid rikuvad pikemas plaanis tervist

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikas perspektiivis ei aita kaalu langetada mitte dieedid, vaid tervislik toitumine.
Pikas perspektiivis ei aita kaalu langetada mitte dieedid, vaid tervislik toitumine. Foto: SCANPIX

TÜ meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor ja ajakirja 60+ kaasautor Mihkel Zilmer sõnas saates „Huvitaja“, et söömisesse tuleb suhtuda mõistusega. Dieete ta ei poolda, sest need rikuvad pikemas perspektiivis inimeste tervist.

Kuigi toidu ja söömise kohta ilmub igapäevaselt palju infot, on Zilmeri sõnul siiski üks põhimõte, mis võtab kõik vajaliku kokku: söömine peab olema normaalne, mis tähendab, et toit peab olema tasakaalustatud. Ülekaalus peaks olema taimne toit, loomset toitu peaks menüüs olema vähem. „Kui seda järgida, siis suures osas ongi asjad paigas,“ sõnastas ta.

Mihkel Zilmer. / Foto Elmo Riig
Mihkel Zilmer. / Foto Elmo Riig Foto: Elmo Riig / Sakala

Kaaluprobleemidest rääkides soovitas ta teha endale selgeks, mis on konkreetse inimese jaoks normaalne kaal.

„Te peaks vaatama, mis on teie kaal ja kas teil on sellega seoses kaaluprobleeme,“ kommenteeris ta. Kui teil on kehamassiindeks 26 ja te olete täiesti terve, siis ei pea ilmtingimata hakkama kehakaalu alla tooma. Kui indeks on aga üle 30 ehk tegu on rasvumisega, pole tema sõnul loomulikult küsimustki, et tervise huvides peaks üle vaatama oma toiduhulga ja kehalise koormuse.

Kui kaalu langetada soovitakse, siis on Zilmeri sõnul taaskord lihtne loogika, mida peaks järgima – toidu hulk peab vastama kulutatud energiale.

Kaloreid ei ole tema sõnul mõtet lugeda. „Kui järgida selliseid dieete, mis algul paistavad väga mõnusad ja saavad kehakaalu alla, siis te tegelikult rikute oma tervist,“ sõnas ta.

Kuula saatest, millega doktor Zilmer seda põhjendab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles