Päästjate välkkontrollid paljastasid vanurite ohtliku salamaailma

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Et Eestit on tabanud suur külmalaine võtsid Türi päästjad reedel õhtul välkkülastusteks ette mõned kodulinna kortermajad. See, mis selgus on põgus sissepõige vanurite salamaailma. See on maailm, kus koduseid ohte enam hästi ei tajuta. 

Kell on 17.02. Õhutemperatuur on 14,1 kraadi miinust. Paide operatiivkorrapidaja Geimo Eesmäe ja Türi päästekomando mehed kogunevad komandohoonesse sõjanõu pidama. 

Sellised välkkülastused kannavad, nagu ikka, ennetuslikku eesmärki. Erinevalt kodukontrollidest nende käigus kedagi puuduste eest ei trahvita. Eesmärgiks on inimeste nõustamine, koduse tuleohutusolukorra (kütte- ja elektrisüsteemid, suitsuanduri olemasolu, üleüldine tuleohutus) ülevaatamine. 

Mehed valivad välja linna peatänava, Paide tänava ääres asuvad kahekorruselised kortermajad. Minut sõitu ja oleme kohal. 

„Aga kus on suitsuandrur, laes on ju vaid anduri tald?"

Ukse avab naine. Ta ei saa esmalt aru, kes ja mis need võõrad mehed on. Paar korda selgitamist ning asi saab selgemaks. Vanaproua hoiatab veel sisselaskmise eel, et tal on gripp ja tulijad peaksid olema ettevaatlikud, et mitte nakatuda.

 „Kas suitsuandru töötab?"

Selgub, et proua seda ei tea. Tema andurit kontrollida ei suuda, seda teevad lapselapsed. Geimo Eesmäe küsib harja ning selle varrega andurini küünitades näitab ette nipi, kuidas andurit testida.

Andur ei tööta. Patarei on tühi. Õhtused külastajad vahetavad selle ära.

Veel uuritakse proua kütmisharjumuste kohta. Selgub, et külma ilmaga köetakse ahju korra päevas ja see vastus päästjaid rahuldab.

Järgmises korteris avab ukse vanem mees. Majas peaks olema justkui ahiküte, kuid saunana palavaks köetud korteris on järel hoopis elektriradiaatorid. See olevat odavam kui puid osta.

 „Aga kus on suitsuandrur, laes on ju vaid anduri tald?"

Selgub, et andur on leidnud koha kardinapuu küljes. See küll töötab, kuid koht ei sobi. Kõige enam üllatab päästjaid selle korteri elektrisüsteem, ajutised ühendused ja juhtmelahendused, mis meenutavad põgusal vaatlemisel suurt sasipundart.

Siis on järjekord taas vanema proua käes. Korteris on töötav suitusandur (mis muideks on kodudes kohustuslik juba 2009. aastast), aga sealt kontrollimiseks kostuv hääl on imelik. Justkui piuksub ja justkui nagu ei piuksu ka.

Kodukülastajad pakuvad, et anduri kõlar on läbi ja proua saab endale uue anduri.

Ligi 20st uksest, millele päästjad prõmmisid avanevad umbes-täpselt pooled. Osades korterites pole õhtusele ajale vaatamata inimesi kodus, osades ust lihtsalt ei avata, osades ei soovita päästjate sissetulemist. Ühiseks jooneks on see, et külastatud korterites elavad valdavalt vanemaealised üksikud inimesed, kes tihtilugu end ümbritsevaid ohte enam hästi ei taju. Puudulike või üldse puuduvate suitsuandurite, elektri või puudega köetavate korterite omanikud on üksteise naabrid, elavad üksteise all ja peal. Nad toetuvad igapäevaelus oma lähedastele, kuid nagu avastatud puudused näitasid, on ka suguvõsasisene kontroll puudulik.

Kell on 19.14. Õhutemperatuur on 16,4 kraadi miinust. Kõik väiksemad ja suuremad Türi korstnad suitsevad. Välkkülastused on tänaseks läbi, kuid vaid tänaseks. 

Esimesed sellised kodukontrollid toimusid Järvamaal juba nädala keskel ning need jätkuvad. Jätkuvad mitte ainult Türil, vaid ka Paide, Koeru ja Aravete päästekomandode tööpiirkonnas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles