Pööripäev ennustab algava talve ilma

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänase ilma järgi saab ennustada ilma algavaks talveks. Kuigi enamike soovunelm oleks ilus ja lumine talv, siis astronoomilist talve algust tervitame me soojas sügisilmas.
Tänase ilma järgi saab ennustada ilma algavaks talveks. Kuigi enamike soovunelm oleks ilus ja lumine talv, siis astronoomilist talve algust tervitame me soojas sügisilmas. Foto: ARNE DEDERT/AFP

Täna kell 12.44 algab astronoomiline talv. Talvisest pööripäevast alates pikeneb põhjapoolkeral päeva pikkus ja öö pikkus väheneb. Öeldakse, et päev hakkab kukesammu võrra pikenema.

Eesti rahvakalendri veebiväljaanne folklore.ee kirjutab, et kui talvisel pööripäeval on tuul põhjast, tuleb külm talv järele. Toomapäeva tuisk toob aga vanarahvatarkuse kohaselt kaasa hea vilja-aasta.

Talvist pööripäeva tundiski vanarahvas toomapäeva nime all. Toomapäev, mis langeb enam-vähem talvise pööripäevaga kokku, tähistas jõuluaja algust ning sellel päeval algasid pühade ettevalmistused.

Nüüd tuli koristada ja pesta, asjad oma kohale panna. Laenatud asjad tagastati omanikele, maksti võlad ja maksud. Toomapäeval ei tohtinud ka puid raiuda ja neid koju tuua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles